Mas-Colell diu que Catalunya rebrà 500 milions menys del model de finançament el 2014

El conseller afirma, abans d'entrar al Consell de Política Fiscal i Financera, que desconeix el topall de dèficit

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit aquest dimecres abans d'entrar a la sessió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que desconeix el topall de dèficit públic que atorgarà el ministeri d'Hisenda a Catalunya, i no ha volgut fer cap valoració sobre possibles xifres.

En declaracions als periodistes, Mas-Colell sí que ha revelat la comunicació que els ha fet aquest matí Hisenda en una reunió tècnica amb les autonomies respecte als ingressos del 2014. El conseller ha explicat que Catalunya rebrà el 2014 de l'Estat, en el marc del model de finançament, 500 milions menys d'ingressos pressupostaris. Una retallada que ha qualificat de "perplexitat" i que, al seu parer, demostra que el govern espanyol "continua la política d'asfíxia fiscal cap a les autonomies". En aquest sentit, Mas-Colell s'ha mostrat "estranyat" perquè l'executiu els havia transmès un "esperit positiu" de creixement del PIB i de recaptació fiscal per al 2014.

En el CPFF d'aquesta tarda Hisenda comunicarà els objectius individuals de dèficit de cada territori. Les 12 autonomies –amb Extremadura i Madrid al capdavant– que l'any passat van complir el topall de saldo negatiu s'oposen al fet que les cinc que no ho van fer –com Catalunya– tinguin un límit més alt que elles. La Generalitat demana un topall del 2,1%, equivalent al pes de la despesa de les autonomies sobre l'objectiu global d'Espanya (6,5%). No obstant, Hisenda ha insistit que no permetrà un límit superior al registrat l'any passat per Catalunya, és a dir, a l'1,96% del PIB.