Política 29/11/2015

La CUP afronta dividida un debat clau però no definitiu

Un manifest en contra d’investir Mas rep 140 suports

Laia Vicens
2 min
La CUP es reuneix avui  A Manresa  En una jornada de debat per consensuar l’estratègia 
 A seguir en les negociacions amb Junts pel Sí.

Barcelona“Ens falta un suport explícit d’aquell sector social que veu amb bons ulls que no investim Mas”. Les paraules del diputat de la CUP Benet Salellas en una entrevista a Ariet van fer efecte i el suport va arribar ahir a través del manifest 'Per un gir a l’esquerra'manifest'Per un gir a l’esquerra', avançat per l’ARA, en què unes 140 persones van fer pinya amb la posició de la CUP de mantenir el veto a Artur Mas. El manifest, que estava en coneixement dels diputats i del secretariat nacional de la CUP, va arribar només 24 hores abans que els cupaires es reuneixin al pavelló del Nou Congost de Manresa, en un debat que les bases afronten dividides i que el secretariat nacional ha avisat que en cap cas serà definitiu. La votació vinculant serà en una assemblea extraordinària per aprovar un eventual acord amb Junts pel Sí (JxSí).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que avui no se sotmetrà a votació cap proposta concreta, sinó que els 1.600 participants decidiran quina ha de ser l’estratègia per negociar amb Junts pel Sí. Com han fet les 13 territorials aquesta setmana, debatran basant-se en quatre escenaris: mantenir el no a Mas; investir-lo a canvi d’un potent pla de xoc social, la ruptura amb l’Estat i l’obertura d’un procés constituent; deixar passar el 20-D per explorar un pacte amb Catalunya Sí que es Pot i abstenir-se de votar un candidat alternatiu a Mas, i la convocatòria d’eleccions. Si bé és veritat que a la CUP hi ha consens en el fet que Mas no suma nous sobiranistes, el partit, conscient que JxSí no proposarà cap altre candidat, s’aboca a una decisió a cara o creu.

Aquest és el punt de fricció entre els militants: hi ha un sector -Poble Lliure- que en un escenari de bloqueig apostaria per investir Mas, mentre que el corrent d’Endavant assumiria nous comicis, ja que considera que la ruptura no es pot fer amb l’actual president. Una posició que ahir van secundar els tres regidors de la CUP al País Valencià, que van afirmar que “preguntar al poble no pot ser mai vist com una cosa més greu que investir al president de les retallades, dels pactes amb el govern espanyol i del partit de molts casos de corrupció”.

En clau interna

Més enllà de marcar el rumb de la negociació, el debat d’avui també ha de servir per “cohesionar les bases”, molt tenses les últimes setmanes, i per “reforçar el suport” a la comissió negociadora. És en aquest context de clau interna que s’ha d’emmarcar el manifest signat, entre d’altres, pels fundadors de Procés Constituent, Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, els músics Feliu Ventura, Cesk Freixas i Alguer Miquel (Txarango) i el futbolista Oleguer Presas. El text, que carrega contra la corrupció a CDC i les retallades, exigeix que el viratge de l’independentisme a l’esquerra es reflecteixi a la Generalitat, amb un president que evidenciï la “triple voluntat de canvi: llibertat política, justícia social i radicalitat democràtica”. L’objectiu d’avui és clar: evitar la fractura interna i consensuar l’estratègia. Sigui quina sigui.

stats