Política 11/05/2018

La CUP convoca un consell polític extraordinari per decidir si tomba la investidura de Torra

Tres assemblees territorials han exigit que es torni a preguntar a la militància el sentit del vot

Xavi Tedó
2 min
La CUP convoca un consell polític extraordinari per debatre mantenir l'abstenció a la investidura

BarcelonaLa CUP podria reconsiderar la seva abstenció en el debat d'investidura del nou candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra. Tres assemblees territorials, segons ha pogut saber l'ARA, han demanat un consell polític extraordinari per debatre el sentit del vot de la pròxima investidura. El consell polític –màxim òrgan de decisió de la formació, que inclou representants de tots el territoris, més el grup d'acció parlamentària (GAP)– se celebrarà diumenge en el marc de l'assemblea nacional. Les abstencions dels quatre diputats de la CUP són imprescindibles perquè Torra pugui ser escollit en segona volta per majoria simple. El requisit per reobrir el debat és que tres assemblees territorials ho exigeixin i, un cop aconseguit aquest nombre, el consell polític s'ha d'activat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El malestar per la designació de Torra, que alguns consideren que no té el perfil idoni pel seu tarannà identitari i liberal, i el fet que la CUP hagi quedat apartada de totes les negociacions han provocat que un sector de la CUP, lligat a Endavant però on també hi ha gent pròxima a Poble Lliure, reclami reobrir el debat i aposti decididament pel 'no' si no s'activa un programa netament republicà després que s'hagi descartat investir Puigdemont, el candidat pel qual optaven els cupaires com a acte de ruptura. Davant la celebració del ple aquest dissabte en primera votació i dilluns en segona, la CUP ha fet una crida a les assemblees territorials a habilitar els espais necessaris per facilitar el debat i la participació de les assemblees locals amb caràcter urgent. Per aquest motiu els militants dels nuclis locals votaran de manera telemàtica per traslladar el sentit del seu vot a les territorials.

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', el diputat de la CUP Vidal Aragonés ja ha obert la porta aquest matí a reconsiderar els vots dels quatre diputats de la formació anticapitalista. "Des de fa 5 mesos que estem demanant que es digui què faran. Depenent de les pràctiques polítiques obtindran un vot en un sentit o en un altre, per part de la CUP", ha advertit el diputat. Aragonés no ha volgut valorar l'elecció de Torra: "No apostem per una República presidencialista. Més enllà que sigui Quim Torra el candidat, el que volem saber és quin serà el seu programa", ha subratllat el cupaire.

Arran, també reticents a la investidura de Torra

Les joventuts anticapitalistes pròximes a la CUP han comunicat aquest divendres que la investidura del diputat de JxCat Quim Torra "no serveix per mantenir l'embat" amb el govern espanyol. Així, a través d'una piulada a les xarxes socials, Arran ha considerat que Torra implica "obediència" amb l'estat espanyol i que la seva candidatura no evidencia la "correlació de forces dins de l'independentisme".

D'aquesta manera, l'organització independentista juvenil conclou que la investidura de Quim Torra és "una mala opció a nivell tàctic i estratègic". Un comunicat que arriba després que la CUP hagi convocat per a aquest diumenge un consell polític per valorar la seva abstenció a la sessió d'investidura.

stats