ELECCIONS 25-N
Política 17/11/2012

El referèndum per l’autodeterminació i deixar de pagar el deute il·legítim, entre les mesures de la CUP

La Candidatura d'Unitat Popular presenta cinc iniciatives immediates per tirar endavant si obté representació

Mireia Miquel
2 min
El cap de llista de la CUP per Barcelona, David Fernàndez

BarcelonaLa Candidatura d'Unitat Popular ha fet públic avui les cinc primeres mesures que promourà si obté representació el dia 25 de novembre. Es tracta de la convocatòria immediata d'un referèndum d'autodeterminació, l'aturada dels desnonaments, el deixar de pagar el deute il·legítim contret per la banca, l'aturada de les retallades en la despesa pública i la nacionalització dels recursos bàsics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El referèndum es troba doncs entre les primeres mesures que promourà. La formació aposta per una república catalana que obri un procés constituent que "integri els diferents territoris dels Països Catalans i que estableixi les bases d'una república basada en els principis de confederació i de democràcia directa".

D'altra banda, la formació independentista defensa la prohibició immediata de tots els desnonaments per raons econòmiques. Advoca per crear un mercat públic de lloguer, en el qual no es pugui fixar un preu dels lloguers superior al 30% de la renda del llogater. Aposten perquè aquest mercat públic de lloguer es nodreixi de l'expropiació dels habitatges desocupats que siguin propietat de societats i entitats financeres o que serveixin a fins especulatius.

Amb l'objectiu d'aconseguir la plena sobirania econòmica pel país, proposa declarar nul i suspendre el pagament del deute públic il·legítim als fons d'inversió i la banca internacional. Així, defensen la realització d'una auditoria popular i la suspensió del pagament del deute. En aquest mateix sentit, la formació vol aturar la retallada en la despesa pública. L'objectiu és "aturar les privatitzacions encobertes a través de la política de l'austeritat i les tisorades ordenades per la UE i aprovades pels governs catalans i espanyols. Treballarem per recuperar la gestió directa i pública del conjunt dels serveis públics".

Les cinc mesures també es comprometen en acabar amb la despossessió dels recursos naturals. Així, expliquen que "la propietat i la gestió de les diverses fonts d'energia, l'aigua i altres recursos naturals seran declarats de titularitat i gestió pública i col·lectiva" per tal d'impedir qualsevol mena d'operació especulativa relacionada amb la producció, la distribució i el consum de l'energia, l'aigua i les comunicacions

stats