Política 09/08/2016

La CUP es nega a negociar els pressupostos si abans no es revisa el full de ruta

ERC es manté pendent de la reunió entre Puigdemont i els anticapitalistes per començar la negociació pressupostària

Agències
3 min
La CUP pressiona el Govern registrant l'esmena a la totalitat i avisa que sense uns nous pressupostos no hi haurà acord

BarcelonaLa CUP no es vol reunir amb el Govern per començar a negociar la proposta de pressupostos de l'any 2017 si abans no hi ha una cimera per redefinir el full de ruta que ha de fer possible la "ruptura democràtica" amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, Natàlia Sánchez i Xevi Generó, membres del nou secretariat nacional de la CUP, han insistit que fa setmanes que estan reclamant al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, una cimera per acordar els termes d'un referèndum unilateral d'independència.

Malgrat els "constants" contactes amb el Govern i amb el grup parlamentari de Junts pel Sí, aquesta reunió per reformular el full de ruta sobiranista, per fixar en el calendari un referèndum unilateral o concretar els detalls del procés constituent d'un estat independent, "desgraciadament encara no s'ha fet".

Generó s'ha mostrat obert a debatre "altres propostes" que el Govern pugui posar sobre la taula, però ha subratllat que és necessari "accelerar els tempos" del procés independentista per fer front als nous "embats de l'estat espanyol".

Encara que el departament que dirigeix el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, ha insistit a començar a negociar amb la CUP la proposta de pressupostos, els anticapitalistes consideren que primer s'ha de "prioritzar" la negociació sobre el nou full de ruta.

Per evitar que passi com al juny, quan la CUP va unir els seus vots als de l'oposició al Parlament per tombar el projecte pressupostari del Govern, Puigdemont vol assegurar-se l'aval de la CUP als comptes de l'any que ve abans de sotmetre's a la qüestió de confiança el 28 de setembre.

No obstant això, Generó ha reconegut que la CUP ha demanat ajornar qualsevol reunió sobre pressupostos fins que no sigui atesa la seva petició de negociar abans el full de ruta. La CUP vol "separar" les dues discussions i definir primer quins passos caldrà fer per culminar el procés sobiranista, per traduir-lo després en partides pressupostàries, ha dit Generó, que ha assegurat que la seva formació està preparada per "desobeir" l'Estat.

ERC, per la seva banda, assumeix que la negociació sobre els pressupostos no començarà fins que el president Puigdemont no es reuneixi amb la CUP, tal com reclama l'esquerra anticapitalista. Fonts dels departaments de Vicepresidència i Economia, comandats pels republicans, han explicat a l'ACN que, ara per ara, la negociació sobre els pressupostos està aturada perquè els anticapitalistes volen acordar abans les modificacions en el full de ruta que Puigdemont defensarà en la qüestió de confiança del proper 28 de setembre.

De fet, la CUP va rebutjar en diverses ocasions durant el mes de juliol la possibilitat de començar les converses amb els tècnics del departament d'Economia. Aquest dimarts, a través de Twitter, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha incidit en aquesta qüestió: "Pendents i esperançats de la trobada entre Puigdemont i la CUP per tal de poder començar a negociar pressupostos. Anem bé!".

Puigdemont es va mostrar disposat a trobar-se amb els representants de la CUP quan aquests li van sol·licitar la reunió –va descartar, en canvi, una cimera sobre el nou full de ruta–, però, de moment, no hi ha hagut concreció sobre la data de la reunió. Des de la CUP s'ha insistit aquest dimarts en la "necessitat" d'acordar els canvis en el full de ruta en una reunió amb el president del Govern i, a posteriori, iniciar les converses amb Economia per abordar com els pressupostos es vinculen al nou full de ruta.

stats