Política 14/05/2019

La CUP s’obre a pactes de govern a Barcelona

Els anticapitalistes supediten qualsevol entesa a la possibilitat d’aplicar el seu programa

Maria Ortega
3 min
La candidata de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona, Anna Saliente.

BarcelonaEn el seu primer mandat a l’Ajuntament de Barcelona, la CUP no ha volgut escoltar cap de les propostes que ha tingut sobre la taula per sumar-se a un govern d’esquerres. No ho van fer ni amb les negociacions inicials amb Ada Colau -sí que en van permetre la investidura amb el vot d’un dels tres regidors-, ni amb alguna proposta llançada a mig mandat, com la del republicà Alfred Bosch, que per evitar una entesa entre els comuns i el PSC va suggerir un pacte que inclogués els anticapitalistes. La CUP no va dubtar en reiterar la negativa. De fet, la consigna d’intentar influir en el govern municipal des de l’oposició era prèvia a les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, en canvi, en plena campanya electoral, la formació diu que rebutja apriorismes i que no es tanca a possibles enteses de govern amb BComú i ERC. La decisió, segons va deixar clar la candidata cupaire, Anna Saliente, en una entrevista a Betevé, es prendrà en funció de les propostes i del que estiguin disposats a acceptar els altres partits del programa de la CUP. Ja no és, però, un no rotund.

La candidata a la reelecció, Ada Colau, va celebrar ahir el canvi de posicionament dels cupaires. En una roda de premsa destinada a presentar mesures per fer front a la soledat de la gent gran, va considerar que és una “molt bona notícia” que, “per primera vegada”, s’avinguin a “assumir responsabilitats en la governança de la ciutat”. Colau va remarcar que, durant el mandat que ara acaba, ha sigut impossible teixir una aliança d’aquest tipus amb la CUP: “Van dir sempre que no en volien saber res”. I va afegir que també han tingut problemes per tancar-hi enteses perquè la CUP “ha mantingut posicions de màxims” que eren, segons Colau, “inassumibles” per al govern municipal. Després de les paraules de l’alcaldessa, els anticapitalistes defensaven que estan disposats a assumir les responsabilitats que siguin “més útils” per fer avançar el seu programa.

Abans de segellar el pacte de govern amb els socialistes, els comuns van insistir de manera reiterada al conjunt de forces progressistes de la ciutat perquè se sumessin a un govern de coalició. La crida, llavors, també incloïa la CUP i, gairebé de manera automàtica, l’afegitó que concretava que la formació rebutjava qualsevol pacte d’aquest tipus. I Colau està repetint ara, en campanya electoral, la mateixa fórmula. Des del primer dia ha deixat clar que els pactes seran necessaris per garantir la governança de la ciutat i ha llançat l’ham a ERC i el PSC -que a priori no estan disposats a compartir govern entre ells-, a qui acusa de no tancar la porta a la dreta.

Crítica a ERC i el PSC

La candidata aprofita totes les intervencions per remarcar que els republicans continuen governant “amb l’antiga Convergència” -sempre defineix JxCat amb aquests termes- i per remarcar a l’alcaldable Ernest Maragall que no podrà desplegar un programa progressista si va de bracet amb Elsa Artadi. I també carrega contra el PSC, a qui retreu que no hagi sigut clar amb la seva política de pactes i que, amb l’objectiu de fer-la fora a ella, estiguin disposats a pactar amb la formació de Manuel Valls.

Vidal plega abans del 26-M

La fins ara regidora Mercedes Vidal, que ha capitanejat l’àrea de Mobilitat, ha abandonat les responsabilitats de govern abans del 26-M. Vidal va caure de la llista de BComú després que Joan Josep Nuet, d’EUiA i Comunistes, com ella, es presentés a les generals amb ERC. Ara ja només manté responsabilitats metropolitanes.

stats