Política 28/10/2019

La CUP forçarà els diputats d'ERC i JxCat a posicionar-se sobre el cessament de Buch i la "violència policial"

També obligaran la mesa a debatre l'admissió d'una nova iniciativa sobre l'autodeterminació

Marc Toro / Aleix Moldes / Núria Orriols
3 min
Diputats de la CUP a l'hemicicle del Parlament.

BarcelonaUna setmana després que JxCat, ERC i la CUP acordessin una proposta de resolució conjunta en resposta a la sentència, amb l'objectiu que el Parlament "reiteri" la reprovació del rei i la defensa de l'autodeterminació, els cupaires han registrat aquest dilluns una moció en solitari que busca que la cambra expressi "la seva voluntat d'exercir de manera concreta el dret a l'autodeterminació" i de "respectar la voluntat del poble català". La moció arribarà aquest dimarts a la mesa, que haurà de decidir si l'admet a tràmit (el president, Roger Torrent, ja va remarcar que ell no admetria que la censura entrés a la cambra).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text de la CUP, al qual ha tingut accés l'ARA, centra gran part de les seves reivindicacions en la premissa de la "violència policial desfermada" contra les mobilitzacions i la "vulneració constant i sistemàtica dels drets civils i polítics tant per part de l'Estat com per part del Govern". Així, els cupaires no només insisteixen en la demanda de l'amnistia "per a totes les represaliades", sinó que també criden a la "retirada" dels cossos policials i militars espanyols i insten el president de la Generalitat, Quim Torra, a cessar el conseller d'Interior, Miquel Buch. Això obligarà els diputats de JxCat i ERC a posicionar-se sobre aquest fet, tenint en compte el debat públic que s'ha generat al voltant de la figura del conseller.

Almenys dos diputats republicans han expressat públicament el rebuig a Buch. A través de les xarxes tant Rubén Wagensberg, que directament en va demanar la dimissió, com la diputada del Jovent Republicà Rut Ribas s'han desmarcat de manera contundent de les intervencions dels Mossos. El panorama a JxCat no és gaire millor per al conseller, amb pressions –en aquest cas privades– especialment dels independents del grup perquè sigui cessat, segons apunten diverses fonts.

La moció dels anticapitalistes demana "aturar immediatament la violència policial", així com la "coordinació" amb l'Estat en la "repressió", aposta per dissoldre els antiavalots dels Mossos i busca forçar el Govern a reconèixer "públicament" que no s'han respectat els "principis de congruència, proporcionalitat i oportunitat" en les actuacions policials contra les protestes per la sentència del Procés. Així, s'insta l'executiu a revisar aquestes actuacions, reparar "tots els danys causats" i depurar "responsabilitats" dins del cos de Mossos.

De nou, l'autodeterminació

Aquest dimarts la mesa admetrà a tràmit la proposta de la CUP, apunten fonts sobiranistes. Malgrat que Torrent i la resta dels membres de la mesa estan advertits pel Tribunal Constitucional, el president del Parlament ja va deixar clar la setmana passada que no toleraria que la censura arribés a la cambra catalana. En la moció cupaire només hi ha, de fet, un únic punt que parli de l'autodeterminació: "El Parlament expressa la seva voluntat d'exercir de manera concreta el dret a

l'autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català". Tot i que reivindiquen la concreció, això és precisament el que li falta a la proposta, que no planteja com ni quan exercir-la, a diferència d'altres punts més clars com el del cessament del conseller d'Interior.

De la suspensió dels desnonaments al salari mínim de 1.200 euros

El document també inclou un capítol social que reivindica la derogació de la llei d'estrangeria; la "suspensió immediata" de tots els desnonaments; la fi de les llistes d'espera a la sanitat pública; un salari mínim de 1.200 euros; un pla de xoc contra les violències masclistes; una universitat pública i gratuïta i l'eliminació de les taxes universitàries; la nacionalització de l'aigua, la llum, el gas i les telecomunicacions i el no pagament del deute.

stats