Política 14/03/2018

La CUP demana data, caràcter vinculant i "compromís de les institucions" per tirar endavant el procés constituent

Riera avisa: "Si el candidat està molt lligat orgànicament al PDECat, no ens faciliten les coses"

Ara
3 min
El diputat de la CUP Carles Riera a la roda de premsa d'aquest dimecres

BarcelonaLa CUP no es mou de les seves quatre abstencions per a la investidura de Jordi Sànchez, una investidura que, a hores d'ara, està vetada pel 'no' del jutge Pablo Llarena a donar-li un permís penitenciari perquè pugui sortir de la presó i assisteixi al ple d'investidura. Ara, la defensa del número 2 de JxCat espera que es resolgui el recurs a la sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem que va presentar aquest dilluns perquè Llarena reconsideri la seva decisió. Davant d'aquesta situació, JxCat ja comença a sospesar si manté Sànchez com a candidat o passa al pla C i proposa Jordi Turull com a presidenciable. "No volem entrar en el joc de noms", ha advertit aquest dimecres el diputat de la CUP Carles Riera en una entrevista a RAC1. Per a la CUP, les seves quatre abstencions a la proposta d'investidura i el programa de govern de JxCat i ERC s'expliquen perquè el full de ruta és "autonomista". En aquest sentit, Riera ha explicat on veuen part del problema: en el procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Faltava que s'hi posés data, que tingués caràcter vinculant i que les institucions es comprometessin a impulsar-lo", ha explicat Carles Riera. La CUP defensa que la ciutadania hauria de decidir "quin model de República" vol i, després de l'1-O, Riera considera que el país "està preparat per a un altre referèndum que seria resultat d'un amplíssim debat per discutir el model de país". Els anticapitalistes, però, també demanen que s'apliquin algunes de les polítiques socials que defensen, com ara la creació d'una banca pública, i que es tirin endavant malgrat que topin amb el Tribunal Constitucional. "Com tindràs una sobirania real si no tens el control públic de les infraestructures bàsiques i de país?", s'ha preguntat Riera.

Tot i que la CUP no vol entrar en el debat de noms com a candidats a la investidura, sinó que el vinculen al fet que el nom que es presenti porti darrere un programa de govern "republicà", Riera ha advertit: "Si el candidat està molt lligat orgànicament al PDECat, no ens faciliten les coses". Amb tot, el diputat anticapitalista ha assegurat que el nom "no serà un impediment insalvable". El mateix Carles Riera va dir al Parlament el 5 de març que fos el candidat que fos no es mourien de l'abstenció, ja que dependria del programa de govern.

En aquest sentit, Riera ha reiterat que la CUP "no pot donar un 'sí' però tampoc dona un 'no'" a la investidura en les actuals circumstàncies. "Diem no perquè no veiem un programa republicà i un procés constituent seriós, però donem una oportunitat perquè hi sigui", ha argumentat el diputat. En aquest sentit, Riera considera que les quatre abstencions que la CUP manté són una "oportunitat perquè Puigdemont i Comín puguin votar i fer un petit acte de desobediència", ja que considera que tenen "tot el dret del món a votar". "No s'ha demostrat la seva culpabilitat en cap tribunal sobre cap delicte, hem de defensar que tenen dret a votar encara que sigui a distància", ha defensat.

Repetir eleccions "no seria un fracàs"

Sigui com sigui, la investidura continua encallada i un dels escenaris que s'albiren és el d'unes noves eleccions, uns comicis que, per a Riera, "no serien un fracàs per a l'independentisme". Amb tot, el diputat de la CUP confia que no s'hi hagi d'arribar, perquè "l'objectiu és mantenir la fidelitat a la voluntat popular del 21-D". El cupaire deixa clar que la "voluntat de la CUP és no anar a eleccions" i defensa que es pugui formar "un Govern republicà i independentista".

Precisament, el diputat de la CUP ha reiterat que aconseguir la independència "comporta riscos i repressió", però considera que el procés català haurà d'acabar en una taula de negociació amb l'Estat i la comunitat internacional. Carles Riera ha tornat a avisar que "la CUP no compra la idea de dir que l'1-O va ser simbòlic i que el 27-O va ser fallit, perquè això suposa acceptar el cop d'estat i anar a fer autonomia". "Són 10 passos enrere", ha sentenciat. El diputat de la CUP considera que cal eixamplar la base sobiranista, però no comparteix la idea del diputat d'ERC, Joan Tardà, que s'hagi de fer amb el PSC. "Crec que s'equivoca de tàctica", ha dit Riera, que ha recordat que els socialistes van donar suport a l'aplicació de l'article 155.

stats