DRET A DECIDIR
Política 19/06/2013

De la Jonquera a Alcanar: 400 km de 'Via Catalana' cap a l'estat independent

L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium presenten el recorregut de la cadena humana de l'Onze de Setembre, que passarà per l'antiga Via Augusta, la "columna vertebral dels Països Catalans". L'organització convida la Catalunya Nord i el País Valencià a continuar-la pels seus territoris

M.colomer
2 min
El recorregut de la cadena humana que organitza l'ANC

BarcelonaRecorregut tancat. La cadena humana –la 'Via Catalana', nom inspirat en la 'Via Bàltica', que va precedir la independència dels països bàltics– pel Principat que organitzen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium naixerà a la Jonquera i acabarà a Alcanar. Caldrà una mobilització almenys equivalent a la de l'Onze de Setembre del 2012, si bé amb una organització molt més delicada, que requerirà precisió per garantir la continuïtat de la cadena al llarg de tota la costa catalana, més de 400 km. La cadena passarà per l'antiga Via Augusta, que els organitzadors defineixen com "la columna vertebral dels Països Catalans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera volen mostrar que si bé la cadena humana se centra en el Principat –on està en marxa el procés d'autodeterminació–, també els ciutadans del País Valencià, les Balears i la Catalunya Nord estan cridats a continuar-la pels seus territoris. La cadena, segons la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha de ser l'última gran manifestació cívica abans de la consulta d'independència. “Serà un símbol, el símbol de la unitat del poble català per assolir la sobirania nacional", ha afegit Forcadell durant la presentació, aquest dimecres al Museu d'Història de Catalunya, de la 'Via Catalana' cap a la independència.

L'avantsala del 2014

La 'Via Catalana' passarà per un total de 86 municipis del principat, i pretén actuar "d'avantsala de la independència”. “S'ha de reforçar el procés que que ha de permetre als catalans d'assolir la llibertat no més tard del 2014”,alerta l'organització.

En la presentació hi han participat també Ülo Laanoja i Henn Karits, dos estonians que van participaren l'organització de la cadena humana dels Països Bàltics del 1989i integrants del moviment social i polític que va desembocar en la independència d'Estònia, Letònia i Lutuània. Laanoja ha mostrat el seu convenciment que la 'Via Catalana' canviarà a nivell mundial la percepció de Catalunya: “Després de la Via Catalana, tothom que pensi en Barcelona ja no pensarà en Espanya, sinó que pensarà en Catalunya”. “Si ho vam poder fer els tres petits Països Bàltics, estic segur que Catalunya també ho podrà fer”, ha conclòs Karits.

“serà un símbol, el símbol de launitat del poble catalñà per assolir la soibirania nacional

stats