Política 31/05/2016

Catalunya Sí que es Pot pressiona ERC perquè doni suport a la reforma de successions

Joan Coscubiela insta el Govern a desplegar "les seves competències plenes" en matèria fiscal

Sara González
2 min
Joan Coscubiela, durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

BarcelonaLa Generalitat ha de canviar el seu model de política fiscal. Aquesta és una consigna que en els darrers mesos han anat repetint els partits de l'esquerra de cara a l'elaboració dels pressupostos per part del Govern. L'objectiu, asseguren, ha de ser aconseguir que les grans fortunes paguin més per tenir una recaptació més elevada i poder fer més inversions socials. Seguint aquest esquema, Catalunya Sí que es Pot defensarà en el ple que comença aquest dimecres una proposició de llei per reformar l'impost de successions. "Junts pel Sí haurà de passar de les declaracions i els gestos i mullar-se", ha etzibat el portaveu de la coalició d'esquerres, Joan Coscubiela.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, justament, la reforma de successions és una de les exigències que posa sobre la taula la CUP per avenir-se a aprovar els pressupostos presentats pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i és, de fet, una mesura que ERC estava disposada inicialment a revisar malgrat generar controvèrsia amb CDC.

Segons la proposta que ha presentat Coscubiela, es tracta de revertir la reforma que l'any 2011 van fer CiU i PP i que hagin de pagar aquest impost fins a un 5% de les herències, cosa que implicaria recaptar entre 400 i 500 milions d'euros quan la reforma estigui del tot implantada a partir del 2017. Ha aclarit, a més, que quedarien exempts de pagar aquest impost els ciutadans que tinguin com a habitatge habitual un immoble de fins a 500.000 euros i les herències d’empresa familiar.

Catalunya Sí que es Pot ha insistit que és ERC qui té la clau perquè es tramiti aquesta proposició de llei. Coscubiela ha reconegut que una part de la dificultat que té la Generalitat per tenir més ingressos prové del "bloqueig" del govern espanyol a determinats impostos, però també ha recordat que el Govern té "un marge en política fiscal" dins el seu "àmbit competencial propi" que no està utilitzant per "gravar els sectors més potents" de la societat.

"Espero que si Junts pel Sí impedeix el debat, ERC se'n desmarqui. Si Junqueras fa honor al seu ideari i deixa de fer seguidisme de CDC, deixarà que es tramiti", ha etzibat Coscubiela.

Per ara, Catalunya Sí que es Pot compta amb el suport explícit del PSC. El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ja va avançar aquest dilluns que votaria a favor de la proposició de llei, tot i que presentarà esmenes si passa la primera barrera parlamentària. Coscubiela ha assegurat que també espera que la CUP voti a favor de la tramitació de la proposició de llei.

stats