Catalunya Sí que es Pot demanarà debatre amb Mas i no amb Romeva

El coordinador nacional d'ICV insta el president de la Generalitat a participar en un debat de candidats i considera "una burla democràtica" que "intentés amagar-se sota una llista"

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha avançat que Catalunya Sí que es Pot demanarà que en la campanya de les eleccions del 27 de setembre hi hagi un debat electoral amb els candidats a la presidència de la Generalitat, de manera que el representant de Junts pel Sí sigui el president català, Artur Mas, i no el cap de llista, Raül Romeva.

En una entrevista a Europa Press, ha avançat que la confluència d'esquerres demanarà que siguin els candidats a liderar la Generalitat els qui debatin, ja que seria "una burla democràtica que intentessin amagar-se sota una llista" per no fer balanç ni haver de llançar propostes per a la següent legislatura. "Tu en democràcia passes comptes", ha esgrimit Herrera, que ha afegit que, si finalment no se celebra aquest debat amb Mas, exigiran a qui representi Junts pel Sí que faci balanç de la gestió del Govern en els últims anys, així com que defineixi quina seria l'acció d'un futur executiu de la candidatura unitària en polítiques concretes.

"No pensem tolerar que Junts pel Sí no reti comptes sobre tot el que ha passat en matèria de salut. I els pensem exigir explicacions, es digui Mas, es digui Junqueras o es digui Romeva", ha advertit Herrera, que no es presenta a les eleccions després de dues legislatures al Parlament i que assegura que el seu futur passa, per ara, per la seva feina com a colíder d'ICV.

Més enllà dels debats electorals, Herrera ha explicat que Catalunya Sí que es Pot aprofitarà "tots els seus actius" durant la campanya. És previsible la participació de dirigents estatals de partits que integren la confluència, com Pablo Iglesias (Podem) i Alberto Garzón (IU), així com representants d'altres partits de l'esquerra europea.

Missatge a Ara És l'Hora

Sobre si Catalunya Sí que es Pot participarà en la manifestació que Ara És l'Hora organitza per a la Diada –el primer dia de la campanya electoral–, Herrera ha assenyalat que la confluència decidirà en els pròxims dies de forma col·lectiva si hi participa, però ha advertit que l' ANC i Òmnium Cultural "han d'aclarir moltes coses".

Herrera ha considerat "una contradicció" que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, digui que vol obrir la manifestació de la Diada a altres forces però que al mateix temps precisi que demanen el vot per a les dues candidatures que defensen la independència de Catalunya.