Política 16/11/2017

Les entitats exigeixen un Govern “lliure” després del 21-D

Fa un mes que hi ha presos polítics a Soto del Real

Mireia Esteve
2 min
Centenars de persones es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume per reclamar la llibertat dels líders de l’ANC i d’Òmnium i dels consellers empresonats.

BarcelonaJust un mes després que la jutge Carmen Lamela va enviar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real, ahir l’independentisme va tornar a sortir al carrer per demanar-ne la llibertat. La seva i la de tots els consellers empresonats per ordre de l’Audiència Nacional. Les entitats sobiranistes van exigir que les eleccions del 21 de desembre serveixin per tenir un Govern que es pugui governar “lliurement”. Un cop més, l’independentisme va tornar a omplir les places dels ajuntaments catalans i també la de Sant Jaume, que aquesta vegada va acabar amb una imatge que fins ara no s’havia vist a Barcelona: un llaç de llums.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’actriu Agnès Busquets va ser l’encarregada de llegir el manifest que exigia la llibertat dels presos i “recuperar la qualitat democràtica”, que consideren que és “inexistent” des que s’ha aplicat l’article 155, s’ha empresonat la meitat del Govern i l’altra meitat és a “l’exili”. Per això, ahir les entitats sobiranistes van reclamar governar-se “lliurement a partir de la mateixa nit del 21 de desembre” i van exigir que “se’n vagin els mandarins que han enviat a destruir la Generalitat”, en referència als representants de l’estat espanyol que han assumit el control de la institució.

Les cartes que ahir al matí havien enviat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart des de la presó també van ressonar en una plaça Sant Jaume plena, que va a tornar a cridar “llibertat”. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va llegir un fragment de la carta de Cuixart en què agraïa les mostres de suport rebudes. Un missatge que va completar amb un avís: “El sobiranisme juga totes les partides de la democràcia i el 21 de desembre, tot i ser unes eleccions il·legítimes, sortirem a guanyar, sense oblidar els cops de la policia ni tampoc els empresonaments”. Això sí, mentre no arribin els comicis, Mauri va advertir que l’independentisme continuarà “al carrer fins que no s’aturi la repressió i tots els presos siguin a casa”.

Igual que Marcel Mauri, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, també va començar la intervenció llegint un fragment de la carta que Jordi Sànchez va enviar ahir -va anunciar que deixava la presidència de l’entitat i s’incorporava de número 2 a la llista de Junts per Catalunya-, però va voler aprofitar l’ocasió per tornar a denunciar que els dos líders sobiranistes són “presos polítics dins un procés judicial il·legítim”. Alcoberro va qualificar de “perversió absoluta de la justícia” que Sànchez i Cuixart hagin sigut jutjats per l’Audiència Nacional, que és un “tribunal hereu del franquisme”.

Llaç de llums

La Crida a la Solidaritat va muntar un llaç de llums que va omplir tota la plaça Sant Jaume per posar el punt final a la concentració, i la periodista Eva Piquer va llegir un manifest per esperonar els catalans a continuar demanant la llibertat de tots els empresonats. Uns presos que ahir van quedar simbolitzats amb 10 globus de color verd.

stats