VOTACIÓ A LES CORTS
Política 11/02/2015

La cadena perpètua trenca CiU al Congrés

Duran se sent “desautoritzat” per CDC, que vota diferent d’Unió i s’absté en el pacte antijihadista

M. Ferrer / J. Rusiñol
3 min
El portaveu del grup de CiU a Madrid, Josep A. Duran, adreçant-se ahir, visiblement irat, als diputats de CDC Jordi Xuclà, Jordi Jané i Carles Campuzano durant el debat de presa en consideració de les reformes pactades pel PP i el PSOE.

MadridEn un gest d’inequívoca transcendència política, CDC i Unió van votar ahir separades al Congrés. Els diputats convergents es van abstenir en el debat de presa en consideració del pacte antiterrorista, cuinat pel PP i el PSOE, mentre que els parlamentaris del partit de Josep Antoni Duran i Lleida van votar-hi a favor. La divisió no era fruit de la llibertat de vot, com ha passat a vegades en qüestions relacionades amb l’ètica i la moral, com ara l’avortament. El d’ahir va ser un trencament no pactat que, molt probablement, deixarà cicatrius al grup de CiU a Madrid, cada vegada més polaritzat en funció de com viuen les dues formacions el procés independentista a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu i diputada d’UDC, Montserrat Surroca, no va amagar que llegeixen la decisió dels seus companys com una “desautorització” a Duran. Fonts de Convergència, però, ho van negar, en declaracions a l’ARA, i ho presentaven com un exercici de coherència: ni pel fons, ni per la forma, ni pel “context” polític podien sumar-se al text, pactat només per socialistes i populars. Subratllen, especialment, l’últim punt: la votació de les noves eines penals, aprovades de manera exprés pels dos grans partits espanyols, es produeix mentre es tramita una querella pel 9-N contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i dues conselleres.

El debat al grup parlamentari

Segons aquests fonts, en la reunió del grup parlamentari d’ahir a Madrid hi va haver “debat i discussió”. Poc després al ple s’havia de decidir si l’acord antijihadista, que preveu la presó permanent revisiable -eufemisme de la cadena perpètua-, superava la primera fase parlamentària i tirava endavant. Els vots de CiU no eren determinants però era evident que no es tractava d’un mer tràmit, sinó d’un posicionament “polític” important, malgrat que ahir, tècnicament, a la cambra baixa no es discutia el fons de l’afer, que podrà ser esmenat més endavant. No obstant, el sentit del vot caldrà explicar-lo després a l’opinió pública, a pocs mesos d’un cicle electoral especialment intens a Catalunya.

L’entorn de Duran s’aferrava al fet que, tradicionalment, CiU no s’ha oposat a tramitar lleis. Una idea que, paradoxalment, comparteix CDC. Ara bé, el partit de Mas entenia que no significava en cap cas votar i que hi cabia l’abstenció. A les files convergents asseguraven que era l’acord pres en el si de la federació. Unió acusa CDC d’haver canviat de parer a l’últim minut. Ahir el creuament de trucades a banda i banda va ser constant, en el context d’unes relacions enrarides per desacords municipals com el de Vic.

Sigui com sigui, la trobada dels diputats de CiU a Madrid abans del ple no va servir per arribar a un punt en comú, i van acabar assumint que pitjarien botons diferents a l’hemicicle. Les discrepàncies ja es van poder palpar durant el debat, en què el diputat de Convergència Jordi Jané va insinuar que primer esperarien a veure si el PP i el PSOE acceptaven algunes de les seves esmenes per decidir si l’avalaven o no. “No es confonguin: no oposar-s’hi no significa avalar el contingut del text”, va etzibar, lamentant-ne “les maneres accelerades” i el “bipartidisme”.

Finalment, el text va tirar endavant amb el sí del PP, el PSOE, Unió -Duran i els altres cinc diputats-, Coalició Canària, UPN i Fòrum Astúries. En contra hi van votar l’Esquerra Plural, el PNB, ERC, Amaiur, Compromís i Geroa Bai. Els vuit diputats de CDC presents i els d’UPyD van decidir abstenir-se.

La tramitació del pacte és d’urgència, de manera que ara els grups tindran una setmana per presentar esmenes i serà debatut i aprovat el dia 19, abans del debat de política general. Rajoy vol que rebi llum verda de manera definitiva al mateix temps que el Codi Penal.

El pacte amb el PP tensiona el PSOE

Des que va perdre en les primàries del PSOE contra Pedro Sánchez, Eduardo Madina havia optat per callar durant les reunions del grup socialista al Congrés. Però ahir, i després de reunir-se la setmana passada amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, va decidir alçar la veu en contra del pacte d’estat firmat amb el PP. “Què ens ha passat?”, es va preguntar retòricament a la reunió del grup. Madina troba inacceptable haver avalat la cadena perpètua, igual que un grup de diputats crítics que el van secundar durant la reunió. Tot i això, i a diferència del que va passar a CiU, tots els socialistes van votar a favor de l’acord antiterrorista durant la presa en consideració al Congrés.

stats