Publicitat
Publicitat

CRISI ECONÒMICA

Els nacionalistes acusen la resta de forces de fer propostes sense pensar en el cost

CiU calcula que els hospitals que demana l'oposició costarien 1.429 milions

El PP és el partit que més obres reclama, per valor de 1.337 milions, seguit del PSC, ICV-EUiA i Esquerra

El grup parlamentari de CiU calcula que els hospitals i els centres d'atenció primària que l'oposició reclama construir costarien 1.429 milions d'euros al Govern. El grup que dóna suport al Govern ha recopilat les propostes de construcció o d'ampliació d'equipaments sanitaris que PSC, PP, ICV-EUiA i ERC han registrat al Parlament català i estima que aquest seria el cost total de complir aquestes 28 iniciatives parlamentàries.

PSC, PP i ICV-EUiA demanen construir l'hospital Ernest Lluch, que ha de donar servei a Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet i Barberà del Vallès (Vallès Occidental), però CiU calcula que donar curs ara a aquest projecte obligaria a comprometre 126 milions d'euros. L'oposició també reclama afrontar la construcció del nou hospital Josep Trueta de Girona (Gironès) i del nou centre que ha de reemplaçar el Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre), projectes paralitzats pel conseller de Salut, Boi Ruiz, a causa dels ajustos pressupostaris. CiU entén que en el primer cas caldria destinar 224 milions d'euros a construir el nou Josep Trueta, mentre que el nou hospital Verge de la Cinta necessitaria 131 milions. El nou hospital de Vilanova i la Geltrú (Garraf) requeriria 129 milions, reformar Vall d'Hebron i Bellvitge, 82 i 121 milions d'euros més, respectivament, i ampliar el de Viladecans (Baix Llobregat), 89 milions més, entre d'altres. La construcció d'un centre de Salut a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), d'un centre d'atenció primària a Sant Pere de Ribes (Garraf) o d'un hospital lleuger a Tàrrega (Urgell) són altres demandes d'aquests grups.

Amb aquest càlcul, CiU pretén justificar la seva acusació a l'oposició de fer propostes sense pensar en l'impacte econòmic que tindran sobre els pressupostos i en un moment en què la Generalitat està obligada a complir amb els objectius de dèficit marcats per l'Estat. L'oposició, per la seva banda, ha acusat en els últims mesos el conseller de Salut de retallar sense complexos en sanitat a costa de perjudicar la qualitat del servei, i els grups de l'esquerra han reprotxat a més al Govern que insisteixi a eliminar l'impost de successions malgrat les urgències financeres. Encara que PSC, PP, ICV i ERC coincideixen en força demandes, CiU calcula que complir amb totes les propostes d'equipaments sanitaris que el PP ha registrat a la cambra costaria 1.337 milions, que les propostes que fa el PSC en comprometrien 753, i que les que fa ICV i ERC requeririen 612 i 349 milions, respectivament.

La veu del poble

Més continguts de