Política 20/09/2019

Cimera Mas-Puigdemont per abordar la reordenació de JxCat

L'última reunió que van mantenir els expresidents va ser al juny

Núria Orriols
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, conversant ahir amb l’expresident Artur Mas.

BarcelonaL'última vegada que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va reunir-se amb l'excap de l'executiu català Carles Puigdemont va ser el 19 de juny, per abordar la reordenació de Junts per Catalunya. Aquest dijous, 19 de setembre, segons ha avançat Efe i ha confirmat l'ARA, Mas ha tornat a Bèlgica per trobar-se amb l'expresident, en un moment en què el Partit Demòcrata ha engegat el seu propi procés participatiu i a les portes de la sentència del Tribunal Suprem de l'1-O, que podria propiciar noves euroordres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de Mas, a Waterloo també hi va acudir, per separat, la regidora de Barcelona i diputada al Parlament Elsa Artadi, que es trasllada regularment a Bèlgica per despatxar amb l'expresident Puigdemont.

En aquella trobada del juny, Mas i Puigdemont van pactar dotar JxCat d'una estructura "operativa i eficaç" que, a hores d'ara, encara no s'ha concretat. Durant els mesos d'estiu, els contactes entre els dirigents del PDECat, la Crida i JxCat no han fructificat de cara a accelerar la confluència. De fet, Mas i Puigdemont van emplaçar-se a una nova reunió, però no va succeir fins uns mesos després. "Hi va haver diferències", sostenen diversos fonts. I és que si bé a principis de juliol semblava que les sigles de Junts per Catalunya eren les que generaven consens, a finals de juliol l'expresident Puigdemont es decantava perquè fos la Crida Nacional, com un instrument "transversal" per aixoplugar l'independentisme -com detalla en el seu llibre 'Reunim-nos'-.

A banda de la fórmula per confluir, Mas i Puigdemont també havien d'abordar l'estratègia que ha d'adoptar la nova formació política -Puigdemont s'ha decantat per la confrontació enfront altres sectors del PDECat partidaris d'una via pragmàtica- i els nous lideratges que haurien d'encapçalar la candidatura en les pròximes eleccions catalanes.

Fins ara, l'únic acord a què han arribat tots els actors de l'espai de JxCat ha estat el rubricat pel president del PDECat, David Bonvehí, i el diputat al Congrés Jordi Sànchez el 6 de març. Tal com va avançar l'ARA, existeix un document en què es fixa una governança a "parts iguals" entre el Partit Demòcrata i els independents representats per Sànchez per pilotar la transició. S'hi incorpora el compromís de fer un ús compartit de la marca electoral de Junts per Catalunya, encara que la propietat continuï sent del PDECat, de manera que ni la formació de Bonvehí ni Puigdemont la poden fer servir en cas de trencament.

Les noves eleccions ajornaran el calendari

La reunió de Mas i Puigdemont també arriba just abans que es convoquin de nou les eleccions espanyoles, després de la manca d'acord entre els partits estatals. JxCat s'inclina per repetir la mateixa fórmula que els comicis del 28-A, a l'espera que els presos prenguin la decisió de si concórrer de nou a la cita electoral malgrat la imminència de la sentència. I és que la nova cita electoral també té un altre efecte col·lateral: ajorna qualsevol decisió definitiva sobre l'ordenació de JxCat. "No podem centrar-nos en el debat intern en plena campanya electoral", conclouen diverses fonts tant del PDECat com JxCat. El desenllaç d'aquesta història s'allargarà, probablement, fins a les pròximes eleccions catalanes.

stats