Política 03/05/2019

Centenars de persones clamen a Barcelona contra l'exclusió de Puigdemont, Comín i Ponsatí de les europees

Partits i entitats sobiranistes denuncien l'intent de la JEC de "silenciar" l'independentisme

Ruth Pérez Castro / Uma Oca
2 min
Centenars de persones clamen a Barcelona contra l'exclusió de Puigdemont, Comín i Ponsatí de les europees

BarcelonaUnes hores abans que el jutjat contenciós-administratiu número 2 de Madrid es pronunciï sobre el recurs presentat per JxCat en contra de l'exclusió de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les eleccions del 26 de maig, partits i entitats sobiranistes han sortit al carrer per denunciar "un nou intent de silenciar" l'independentisme. Sota la pluja, unes cinc-centes persones s'han sumat a la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) davant la Delegació del govern espanyol a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Junta Electoral Central (JEC) s'ha "convertit en la nova joguina de l'Estat per desactivar els seus adversaris polítics", han denunciat Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea. "Joc brut!", ha etzibat. Abraçats per proclames com "Llibertat" i "Puigdemont, el nostre president", els representants de les forces independentistes i els comuns han efectuat la lectura del manifest amb què han denunciat els intents soterrats de l'Estat d'il·legalitzar els partits sobiranistes. "La JEC hauria d'entendre que un dels principis bàsics de la democràcia és tenir dret a escollir lliurement els representants a les urnes, sense òrgans censors que així ho impedeixin", ha etzibat Carles Riera, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya.

En aquest sentit, que l'entitat electoral censuri candidatures és, a ulls dels convocants, una "decisió fràgil i arbitrària". Fràgil, ha dit Jaume Asens, perquè "ni tan sols compta amb la unanimitat de tots els membres". Arbitrària perquè, han indicat, "la JEC aplica una doble vara de mesurar". "Per què Lluís Puig va poder-se presentar al Senat?", ha exclamat Asens, que ha conclòs: "perquè les decisions no es prenen d'acord al dret, sinó per venjança".

La decisió de la Fiscalia

FiscaliaDemà dissabte al Suprem els candidats de JxCat tindran un aliat inesperat, la Fiscalia de Madrid, que també s'ha posicionat contra la seva exclusió de les llistes. "La vulneració és tan flagrant que fins i tot la Fiscalia s'hi ha posicionat", ha opinat Paluzie, minuts abans de donar el tret de sortida a la concentració. En una línia molt similar s'ha expressat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha lamentat que "l'Estat està posant totes les seves eines repressores". Una actuació "tan forçada" que, ha dit, provoca que "ni entre ells es posin d'acord".

Aquesta tesi l'han compartit la totalitat de representants polítics que s'han personat a la manifestació. L'exconsellera de Presidència i actual candidata a l'Ajuntament de Barcelona per JxCat, Elsa Artadi, ha qualificat la decisió de la JEC d'"aberració" i ha assegurat que la Fiscalia "s'hi ha manifestat en contra per evitar que Espanya continuï fent el ridícul davant de les institucions europees". "L'objectiu de l'Estat està claríssim: silenciar el president Puigdemont", ha considerat, ja que, ha sentenciat, "és l'autèntic líder de l'independentisme".

stats