POLÍTICA
Política 27/01/2012

Cinc casos que han reobert el debat dels tribunals populars

L'absolució de l'expresident de la Generalitat Valenciana ha tornat a posar damunt la taula la idoneïtat de deixar en mans d'un jurat popular judicis amb la repercussió social del de Camps

Ara
2 min
Mikel Otegi

BarcelonaEl veredicte absolutori de l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps ha tornat a posar damunt la taula el debat entorn dels tribunals populars. Un debat recurrent sobre l'efectivitat d'aquest sistema per jutjar fets exposats a múltiples contaminacions externes. El de Camps ha passat directament a la llista dels cinc casos més polèmics que han forçat la reobertura del debat. I encara més tenint en compte que el cas dels vestits havia estat arxivat pel TSJPV, però reobert pel Suprem en admetre els recursos contra l'arxivament que van presentar el PSPV i laF iscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cas Mikel Otegi

Dels primers casos jutjats amb un jurat popular a l'Estat espanyol ja va aixecar polseguera. El 1997, dos anys després de l'aprovació de la llei del tribunal popular, un jurat va absoldre Mikel Otegi, acusat de matar dos ertzaines amb una escopeta de caça quan tornava d'un concert. El jurat va considerar que Otegi –militant de Jarrai, llavors, legal– no era conscient del que feia, perquè havia begut. Just després del judici, però, va fugir a França, on poc després el condemnaven per terrorisme. El Tribunal Constitucional va ordenar repetir el judici el 2004, i França el va extradir el 2009.

Cas Wanninkhof

El 2001, un jurat popular va declarar Dolores Vázquez culpable de l'assassinat de Rocío Wanninkhof, el 1999. El 2003, la policia va detenir el britànic Tony Alexander King per l'assassinat de Sonia Carabantes. La investigació va descobrir que també havia matat Wanninkhof. Dolores Vázquez va sortir en llibertat després de passar 17 mesos tancada a la presó.

Cas Jacobo Piñeiro

El 2009, un tribunal popular va absoldre Jacobo Piñeiro, que havia assassinat una parella d'homosexuals a Vigo. El jurat va considerar que havia actuat en defensa pròpia –havia apunyalat unes 60 vegades les víctimes– i per por de ser violat. El 2010 es va repetir el judici, i aquest cop el van condemnar per doble assassinat.

Cas Tous

El juny del 2011, un jurat popular va absoldre el gendre de la família de joiers Tous, Lluís Coromines, per l'assassinat d'un lladre que havia entrat a robar al seu domicili familiar, en considerar que havia actuat en defensa pròpia. El Tribunal Superior de Justícia va decidir reobrir el cas. La Fiscalia torna a demanar presó, ara, cinc anys.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA PREMIUM.

stats