Política 04/07/2019

Vox marxa de la reunió amb PP i Cs a Múrcia en saber que Girauta deia que només estaven "prenent un cafè"

El diputat Juan Carlos Girauta distingeix entre "fer un cafè" i revisar els acords programàtics

Germán Aranda
3 min
Ciutadans es reuneix amb Vox a Múrcia i s'obre a fer-ho a Madrid, però nega que negociï amb la ultradreta

MadridPortaven "cinc hores reunits" amb PP i Ciutadans, ha explicat Luis Gestoso, líder de Vox a la regió de Múrcia, quan s'han assabentat que el portaveu de Cs al Congrés, Juan Carlos Girauta, havia dit que estarien "fent un cafè". En saber-ho, el partit d'ultradreta s'ha aixecat de la taula i l'ha abandonat. Si no hi ha un acord programàtic signat pels tres partits, votaran en contra de la investidura del popular Fernando López Miras aquesta tarda. "No donarem un xec en blanc a ningú que vulgui governar amb els nostres vots", ha assegurat Gestoso davant els mitjans en sortir dela trobada, i ha demanat a Ciutadans "que es deixin de falsos puritanismes, perquè a Andalusia no fan fàstics" a les seves polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poc després, qui ha parlat a Múrcia és Miguel Garaulet, líder de Cs a Múrcia, que ha assegurat que la reunió era "informativa" per tal que Vox conegués el pacte de PP i Cs i perquè el partit d'extrema dreta "es sentia ningunejat". A més, Garaulet, ha assegurat que "hi ha moltes coses en l'acord que coincideixen amb el que demana Vox". Malgrat això, la formació taronja es nega a signar un document on apareguin els tres partits amb les seves sigles i Vox ho exigeix. Aquesta diferència propiciarà, si les coses no canvien al llarg del dia, que Vox voti en contra de Miras aquesta tarda a l'assemblea de Múrcia.

Ciutadans ha creuat una de les seves línies vermelles aquest matí seient amb Vox per avançar en els acords de govern de dretes a Múrcia. Ha sigut una reunió a tres amb el PP de Fernando López Miras per intentar desbloquejar la investidura que es sotmetrà aquesta tarda a una segona votació després que Vox hi votés en contra dimarts. Ho ha avançat aquest matí La Sexta i ho han confirmat fonts del partit a l'ARA.

Les mateixes fonts, tanmateix, insisteixen que les trobades estan tenint lloc "per explicar l'acord de govern amb el PP" i que aquest és l'"únic pacte de govern" i que "no es modificarà". En aquest mateix sentit, el líder de Cs a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha explicat que "només" signaran un document de govern amb el PP i no amb la ultradreta, però ha citat la "llibertat d'educació", terme que Vox utilitza en el seu document d'exigències programàtiques per demanar que es retallin els drets al col·lectiu LGTBI eliminant l'educació en diversitat de gènere. Aguado ha dit que tem que "Vox s'aliï amb el PSOE", com creu que ha passat a Múrcia en la votació contra la investidura del popular Miras.

La formació liderada per Albert Rivera, per tant, es nega a cedir a les exigències dels radicals, que la setmana passada van presentar un document amb les seves prioritats programàtiques, entre les quals hi ha retallades de drets als col·lectius LGTBI i a immigrants sense papers. Vox, en canvi, es nega a donar suport a una coalició de Cs i PP si no accedeixen a com a mínim negociar aquests punts. Els populars sí que han mostrat la seva disposició a parlar sobre aquests temes, però posant-hi límits.

Públicament, Ciutadans encara no ha confirmat aquestes trobades, però el portaveu al Congrés Juan Carlos Girauta ha volgut distingir entre "fer un cafè" i negociar. "Estaran fent un cafè", ha dit quan arribava a la reunió del grup parlamentari i li preguntaven per la trobada a Múrcia, "perquè, llegeix-me els llavis, Ciutadans no negocia amb Vox", ha afirmat amb rotunditat. Les diferències entre les dues formacions, entre les quals el PP intenta fer de mediador, van arribar ahir dimarts a l'insult per part de la formació d'ultradreta, que va titllar Albert Rivera d'"acollonit" i de "llepaculs de Macron" per Twitter, a la qual cosa la formació taronja va respondre amb un vídeo de la cançó 'Loco Vox' de Locomía.

Al discurs d'obertura de la reunió del grup parlamentari, Rivera no ha parlat de les negociacions amb Vox, però sí que, en defensar les lleis presentades a favor de la gestació subrogada, ha criticat que hi ha "qui des de la dreta diu quina família és natural com si les altres no ho fossin", en relació a l'homofòbia expressada per l'extrema dreta, i "a l'esquerra qui li diu a les dones com han de formar una família", en relació a l'oposició socialista a la gestació subrogada. Rivera, un cop més, ha instat Sánchez a formar govern i a acabar amb el "bloqueig" que manté, amb la col·laboració de la presidenta del Congrés Meritxell Batet, a parer seu. "Impedeixen que hi hagi sessions de control, ens impedeixen treballar", ha criticat Rivera.

stats