Política 22/02/2019

Arrimadas, a un pas de fer tàndem amb Rivera el 28-A

Si l'operació es confirma, Roldán podria substituir-la a Catalunya

Anna Mascaró
4 min
La candidata de C's, Inés Arrimadas, amb Albert Rivera / Pere Virgili

BarcelonaEls membres de Ciutadans a Catalunya contenen la respiració des de fa uns dies, quan va començar a circular internament que la cúpula de la formació està valorant la possibilitat de presentar Inés Arrimadas a les eleccions generals juntament amb Albert Rivera. El líder de Cs va deixar aquesta opció oberta públicament ahir des de Màlaga quan, evitant deliberadament valorar a preguntes dels periodistes el possible salt d’Arrimadas a Madrid, va definir-la com "la dona més important, més valenta i més preparada de la política espanyola". Oficialment, l’equip de premsa de la cap de l’oposició no descarta el trasllat d’Arrimadas al Congrés. Un cop d’efecte de la formació a Madrid que, si es compleix, deixaria el partit a Catalunya orfe d’una de les cares amb més projecció, amb l’amenaça de noves eleccions després de la sentència del judici de l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de Cs apunten que demà, si finalment es confirma, es podria anunciar el salt definitiu de la líder del partit a Madrid, en un míting en què participaran tant Arrimadas com Rivera. "Em fa molta il·lusió compartir aquest acte amb Inés Arrimadas –ha dit ell en un tuit–: Us convido a acompanyar-nos per seguir construint junts l’Espanya que ve". Segons informa Dani Sánchez Ugart, Arrimadas podria liderar la llista per Barcelona al Congrés, ja que Juan Carlos Girauta –fins ara número u per la capital catalana– es presentarà aquesta vegada a les primàries de Toledo. Sigui com sigui, Cs té poc temps per decidir-se, perquè les primàries se celebren a principis de març.

D’altra banda, veus del partit expliquen que també s’estudia donar a l’actual diputada a Catalunya i portaveu al Senat Lorena Roldán –una de les cares més mediàtiques del partit– un paper més important de cara al cicle electoral que s’acosta. Aquest rol està no encara definit, però el seu nom sona com a possible substituta d’Arrimadas a Catalunya si aquesta finalment decideix presentar-se al Congrés. Les mateixes fonts apunten que, en cas que Arrimadas decideixi finalment quedar-se a Catalunya, Roldán també tindria opcions d’anar a les llistes per Madrid en el lloc de Girauta.

Fins dimecres, les primeres espases del partit, com Carlos Carrizosa i José Manuel Villegas, havien desmentit els rumors sobre l’operació d’Arrimadas a Madrid negant que l’opció que abandonés el Parlament fos sobre la taula. Amb tot, ahir es va matisar aquest posicionament. Després de les paraules de Rivera, el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, també ha evitat aquest matí pronunciar-se al respecte a la Cope, on s'ha limitat a reclamar la presència d’Arrimadas "en la batalla de Barcelona durant la campanya" de les municipals. Al seu torn, la portaveu del grup municipal de Cs a l’Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, ha assegurat a Onda Madrid que Arrimadas és una "figura estratègica a Espanya" i que tindrà el seu suport "faci el que faci", tant si es presenta a Madrid com si es queda a Catalunya. Amb tot, el secretari de comunicació, Fran Hervías, s'ha mostrat més taxatiu respecte a aquesta possibilitat i ha insistit que el futur de Cs a Catalunya "no s’entén sense Arrimadas". Així, les opcions continuen encara obertes.

Des de Catalunya, diverses veus del partit valoren l’operació positivament però amb inquietud sobre l’escenari que quedaria a Catalunya. La marxa d’Arrimadas deixaria un buit important al Parlament, on lidera l’oposició a l’independentisme. La líder de Cs ha estat el flagell, durant les sessions de control d’aquesta legislatura, del president Quim Torra, amb qui s’ha enganxat acusant-lo d’arengar les mobilitzacions dels CDR i de silenciar els no independentistes. També són famosos els cartells amb consignes de protesta que ha exhibit sovint des del seu escó. "Ja tenim el cartellet", va ironitzar Torra en l’últim ple. Però les crítiques que Arrimadas rep des de l’independentisme es converteixen en elogis entre els seus. "Té el reconeixement de tots els espanyols", va dir ahir Villacís, resumint part del pensament dels seus votants potencials: "Ha guanyat les eleccions a l’independentisme [...] Ha plantat cara a tothom". El seu to dur amb el sobiranisme sobre el terreny la situaria a més en una posició còmoda per disputar al PP i Vox el discurs antiindependentista.

D’altra banda, una altra veu de Cs apunta que fa temps que des de Catalunya s’assumeix que tard o d’hora Arrimadas acabarà fent el salt a Madrid. Un pas que s’espera des que Rivera la va nomenar portaveu estatal del partit. Ja en la campanya de les eleccions autonòmiques del 21-D, el nom d’Arrimadas sonava com a futura successora de Rivera. Dona, jove i amb la medalla d’haver convertit el partit en la llista més votada a Catalunya en ple auge de l’independentisme, la seva figura ha crescut fins a fer ombra al mateix Rivera. Cs, formació acostumada a la verticalitat i els lideratges forts, ha vist en l’últim any com la candidata d’una llista autonòmica disputava el protagonisme al seu líder i fins i tot acudia a fer campanya a altres comunitats, com Andalusia. Sumant Arrimadas al seu equip, Rivera eliminaria qualsevol conat de contrapoder a Barcelona.

Matías Alonso, a les europees

Paral·lelament, Cs també es prepara per a les europees. El responsable d’economia i ocupació de Ciutadans, Luis Garicano, serà el cap de llista del partit per al Parlament Europeu. A la llista comptarà previsiblement amb Javier Nart, el diputat al Parlament Matías Alonso –que per tant abandonaria el seu escó a Catalunya–, i també sona el nom de Jordi Cañas per formar part, previsiblement, de la candidatura.

Pel que fa a la candidatura de Manuel Valls Barcelona, fonts de Cs apunten que els regidors de Barcelona Koldo Blanco i Paco Sierra seran a la llista, tot i que tot apunta que la número dos –que ha de ser dona i de Nou Barris, segons el seu equip– no serà del partit taronja. L’advocada Eva Parera podria formar part també de la candidatura, però no com a segona de l’ex primer ministre francès.

stats