Política 13/05/2015

L'empenta de Colau i Forcades a Gràcia: de l'exemple "democràtic" de Veneçuela a la clatellada a Wert

La candidata de Barcelona en Comú i la monja benedictina comparteixen escenari en una plaça de la Virreina plena a vessar per reivindicar una "democràcia real". "CiU, PSC i ERC ja han pactat per fer alcalde Xavier Trias. Tenim dret a saber la veritat", afirma Ada Colau

Joan Serra
4 min
Teresa Forcades i Ada Colau, a l'acte de la plaça de la Virreina. / PERE VIRGILI

BarcelonaAda Colau sap que tots els suports són necessaris per discutir l'alcaldia a CiU. I en aquesta campanya ha trobat la complicitat de noms propis situats a l'òrbita de la coalició de l'esquerra alternativa, com els impulsors de Procés Constituent, formació que participa a Barcelona en Comú. Dimarts va compartir acte a la plaça Roja de Ciutat Meridiana amb Arcadi Oliveres, des d'on va prometre invertir 120 milions d'euros als barris "oblidats" de Barcelona si governa a la capital catalana. I aquest dimecres a la tarda ha programat un míting a la plaça de la Virreina, plena a vessar, amb Teresa Forcades, una altra figura mediàtica. Colau i Forcades han mostrat complicitat. "Jo no he estat mai ni religiosa ni independentista. I avui estic al costat d'una monja independentista fent un projecte conjunt, i m'hi sento molt còmoda fent aquest projecte, aquesta República del 99% de la gent", ha afirmat la candidata en l'arrencada de la seva intervenció, després del discurs de la monja benedictina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau i Forcades han compartit dos missatges: la crida a reformular la democràcia "des de baix", per atorgar la veu al "poder popular", i la denúncia de les polítiques del ministre Wert, protagonistes del dia pels atacs al català. Forcades ha estat, com sempre, didàctica i contundent. Interrompuda puntualment per aplaudiments del públic, la fundadora de Procés Constituent ha demanat no "reduir la democràcia a votar". Forcades ha detallat que per assolir una democràcia real calen tres coses: deliberar, votar i revocar. "El poder constituït, el Parlament, ha segrestat la possibilitat d'obrir un procés constituent, el poder popular", ha argumentat. I ha reduït a només tres el nombre de països (Veneçuela, l'Equador i Bolívia) que disposen d'una Constitució que facilita l'obertura d'una "assemblea constituent". Un exemple que cal seguir, segons Forcades.

Forcades ha reclamat que en el període de canvi que s'obre sigui possible fer compatible l'agenda nacional i l'agenda social. "No permetem que es contraposin el dret nacional i el dret social", ha afirmat. "La lluita passa per entendre i reconèixer el poder popular, que és el poder d'autodeterminar-se en tots els àmbits", ha afegit. La monja benedictina també ha reclamat a la Generalitat que sigui tan combativa com altres comunitats contra la llei Wert. "Ada Colau ha defensat que Catalunya faci com Andalusia i Astúries, que han dit que desobeiran les polítiques de Wert. Per què a Catalunya no ho hem fet, això?", ha raonat, després de verbalitzar crítiques a TV3 per la cobertura del míting de Barcelona en Comú de dissabte passat a Nou Barris, en què va participar el líder de Podem, Pablo Iglesias.

Compromís amb el dret a decidir el futur de Catalunya

Colau ha agafat el fil de la reflexió de Forcades. "Hem de superar la política que ens separa, que ens fragmenta", ha comentat la candidata de Barcelona en Comú abans de fer una referència a la polèmica del dia al Congrés dels Diputats. "Avui vull fer un reconeixement especial a Joan Tardà, que li ha dit 'ignorant' a Wert, que és el que és. M'he sentit representada per Tardà, i també per Joan Coscubiela, que ha marxat del ple, i també per les paraules que va dir David Fernàndez", ha expressat Colau. "Volem exercir el dret a decidir per canviar les regles del joc, contra l’autoritarisme, o contra Wert, que avui ataca de nou contra l’escola catalana", ha verbalitzat.

I la clatellada a Wert ha anat acompanyada d'un missatge als rivals en les eleccions del 24-M a Barcelona. "Vaig tenir la percepció en el debat de TV3 que CiU, PSC i ERC ja han pactat per fer alcalde Xavier Trias, per poder mantenir l'establishment a la ciutat. Són lliures de pactar, però tenim dret a saber la veritat. Hi ha una majoria social a Barcelona que no vol que CiU segueixi governant la ciutat", ha raonat. Colau també ha enviat un dard al líder de Ciutadans, a qui ha anomenat "Albertito Rivera". "A diferència d'ell creiem que necessitem la gent gran. Per això tenim a la llista persones com la Maria Salvo i el Josep Fontana", ha comentat la cap de llista de la coalició de l'esquerra alternativa, empesa pel públic de Gràcia.

Pisarello: "Gairebé s'ha dit que ens menjarem els nens crus si arribem a l'Ajuntament"

Gerardo Pisarello, número 2 de la candidatura, ha encetat l'acte amb una crida a la mobilització dels qui defensen una Barcelona diferent. Després de recordar el projecte gestat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, nascut l'abril del 2013 amb el nom de Procés Constituent, Pisarello ha dit que ha arribat el moment de "ser protagonistes". "No podem delegar-la mai més [la paraula]", ha subratllat Pisarello, que ha lamentat les crítiques de la campanya. "Gairebé s'ha dit que ens menjarem els nens crus si arribem a l'Ajuntament", ha comentat amb ironia. "Som fills de la rebel·lió. La història pot ser diferent", ha afegit la mà dreta de Colau, que ha apuntat que creu que el 24-M "serà possible aconseguir el que semblava impossible, tenir una alcaldessa a Barcelona".

stats