Política 13/09/2018

El Col·legi d'Advocats de Madrid denega l'empara a Boye per les amenaces rebudes arran de la demanda contra Llarena

"Era previsible", ha lamentat el lletrat de Puigdemont en una piulada

Ara
2 min
El Col·legi d'Advocats de Madrid denega l'empara a Boye per les amenaces rebudes arran de la demanda contra Llarena

BarcelonaEl Col·legi d'Advocats de Madrid ha denegat, per unanimitat, la petició d'empara presentada per l'advocat Gonzalo Boye –que forma part de l'equip de lletrats que defensen l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els seus exconsellers– per les amenaces rebudes arran de la presentació d'una demanda a Bèlgica contra l'instructor de la causa del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Boye ha reconegut al seu compte de Twitter que ja s'esperava aquesta decisió.

Després de mostrar la seva solidaritat amb l'advocat pels missatges ofensius que ha rebut, el Col·legi considera que els atacs no suposen "una afectació directa i exclusiva dels fets denunciats en relació al procés civil davant la jurisdicció belga, o a la causa especial seguida davant la sala segona del Tribunal Suprem, en tractar-se de judicis de valor negatius o despectius, desqualificacions i expressions injurioses que s'aboquen en xarxes socials i no en seu judicial".

"L'empara col·legial és pertinent en els casos en què el jutjat o tribunal davant el qual l'advocat desenvolupa la seva activitat és qui coarta o menyscaba aquests principis rectors de la seva actuació professional, i no està determinada aquí en quina faceta de l'exercici professional el lletrat s'ha pogut veure impedit, pertorbat o inquietat, o en què consisteix el suposat atac a la seva independència i llibertat professionals", argumenta la cúpula d'advocats madrilenys. El Col·legi minimitza els atacs i els atribueix a la rellevància que han adquirit les xarxes socials els últims temps: "Les xarxes socials suposen una exposició pública, i els missatges emesos i rebuts tenen una vocació de projecció general a tercers, sense perjudici dels bloquejos a persones que el sistema permeti, una circumstància que s'accentua en els supòsits en què l'usuari té compte".

En aquest sentit, en el comunicat se subratlla que "el context on es despleguen les ofenses és aliè a l'exercici professional, i que, pel que fa a les responsabilitats civils o penals en què haguessin pogut incórrer els emissors dels esmentats missatges, li correspondrà al lletrat demanar-les o exigir-les com a afectat". Per aquest motiu, la competència de l'ICAM queda delimitada, segons els advocats, "exclusivament a salvaguardar la llibertat i la independència en l'exercici professional", encara més quan "Boye no concreta en què es tradueix la hipotètica pertorbació o menyscabament de la seva llibertat o coerció". Finalment, el Col·legi diu que la seva empara "en tot cas derivaria d'actuacions o decisions d'una autoritat, jutjat o tribunal".

stats