Procés de pau

Conde-Pumpido diu que Batasuna no es pot legalitzar perquè tot segueix igual després del comunicat d'ETA

Coincideix amb Jáuregui en el fet que el comunicat d'ETA deixa les coses igual com estaven, oposant-se frontalment a la tesi d'Eguiguren, que vol que es legalitzi

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha insistit avui que tot segueix igual després de l'últim comunicat d'ETA i ha considerat que la situació actual no permet que la il·legalitzada Batasuna pugui recuperar la participació política. Considera que cal esperar que s'acabi amb el terrorisme de manera definitiva i per això "l'única cosa que podria produir un canvi transcendental a la situació és que ETA anunciés que abandona les armes de manera definitiva o que Batasuna anunciés que trenca de forma definitiva amb ETA". 

Ha manifestat que la justícia seguirà actuant amb el màxim rigor tant en l'àmbit penal com en el de l'aplicació de la llei de partits. Ha afegit que "sóc molt optimista amb la fortalesa de les nostres institucions democràtiques però sóc altament contrari a pensar que una organització terrorista ens pugui permetre ser optimistes, digui el que digui, mentre no desaparegui de manera definitiva", i per això ha afegit que és pessimista "perquè ja ens han demostrat amb anterioritat a la T4 que les seves promeses no tenen cap valor", informa EFE. 

Amb aquestes declaracions Conde-Pumpido ha coincidit amb el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que  creu que l’esquerra abertzale no podrà presentar cap opció política a les pròximes eleccions municipals del mes de maig, perquè no compleix les condicions necessàries. Considera que el comunicat d'ETA  no és suficient per plantejar-se la legalització d’un partit d’aquest àmbit.

En contra d'aquesta tesi que defensen els polítics de Madrid, el president del partit socialista al País Basc, Jesús Eguiguren, representant més destacat d'aquest sector, ha demanat que l’òrbita de Batasuna es pugui legalitzar i també que s’agrupin els presos d’ETA. Jáuregui no comparteix aquesta idea: “Crec que això en aquests moments no s’ha de fer. Nosaltres hem de tenir constància fefaent que els moviments són irreversibles. Prefereixo mantenir la unitat dels partits polítics i l’estratègia actual en relació amb aquest entorn”.

Etiquetes

Més continguts de