Política 19/11/2018

"Controlarem la sala segona des del darrere": el 'whatsapp' de Cosidó justificant el pacte amb el PSOE al CGPJ

El portaveu del PP al Senat es vanta de controlar el tribunal amb la renovació del poder judicial

Ara
4 min
"Controlarem la Sala Segona des de darrera": el 'whatsapp' de Cosidó justificant el pacte amb el PSOE al CGPJ

MadridCinc dies després que es fes públic l'acord entre el PP i el PSOE per renovar el poder judicial, el portaveu dels populars al Senat, Ignacio Cosidó, va enviar un 'whatsapp' als senadors populars per respondre a les crítiques que aquest pacte havia suscitat tant en l'opinió pública com en cercles del mateix partit. Segons avança Elespanol.com, Cosidó va qualificar d'"esperançador" el repartiment per al PP del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè "amb la negociació, el PP té 9 vocals més el president (10) i el PSOE en té 11".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En altres paraules –va assenyalar el portaveu del PP–, obtenim el mateix numèricament, però posem un president excepcional [...], un gran jurista amb una capacitat de lideratge i autoritat perquè les votacions no siguin 11-10 sinó pròximes al 21-0 i a més controlant la sala segona des del darrere [la sala penal, única competent per enjudiciar diputats, senadors i membres del govern espanyol] i presidint la sala 61 [la sala especial que té entre les seves atribucions la d'il·legalitzar partits polítics, com va passar en el cas d'Herri Batasuna]".

Cosidó va lloar l'elecció de Manuel Marchena, però sense fer al·lusió al fet que el seu nomenament donarà lloc a una alteració en la composició del tribunal que ha de jutjar per rebel·lió els presos polítics. Marchena era precisament l'encarregat de presidir aquest tribunal i havia de ser el ponent de la sentència, tasques que passaran a ser gestionades per Andrés Martínez Arrieta o Susana Polo, de tall progressista. Aquest punt, precisament, és el que genera més desconfiança en les files del PP, juntament amb la presència entre els nous vocals del CGPJ de José Ricardo de Prada, que va jutjar el cas Gürtel i va condemnar els populars com a beneficiaris de la trama, en una sentència en la qual va qüestionar a més la credibilitat de Mariano Rajoy en la seva declaració com a testimoni en la causa, una sentència que va donar peu a la moció de censura que va promoure el PSOE contra Mariano Rajoy.

Sobre aquesta qüestió, Cosidó va admetre que "l'únic que pot sonar malament són els nomenaments d'alguns vocals del PSOE, però el pacte previ suposava no posar vetos a noms, per no eternitzar la renovació [...]. En qualsevol cas, treure De Prada de l'Audiència Nacional és bo. Millor de vocal que posant sentències contra el PP". Cosidó, en una crítica que sembla dirigida a la premsa, va dir finalment al xat que el que ha llegit aquests dies "és d'una ignorància que frega el delicte", i es mostrava disposat a oferir "més detalls" als seus companys si ho creien convenient. A parer seu, el repartiment ha sigut beneficiós: "Ha sigut una jugada estupenda que he viscut des de la primera línia. Ens jugàvem les renovacions futures de 2/3 del TS i centenars de nomenaments en el poder judicial, vitals per al PP i per al futur d'Espanya", va sentenciar.

Cosidó demana disculpes

Cosidó ha assegurat aquest dilluns que s'ha interpretat "malament" el seu 'WhatsApp' als senadors del seu partit sobre el control al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de l'acord entre govern espanyol i PSOE, tot i que ha admès que el llenguatge que ha emprat no és "afortunat". En declaracions als periodistes, Cosidó ha admès que no va emprar un llenguatge "afortunat" però ha assenyalat que les seves paraules s'han interpretat "malament" perquè el PP no va a controlar el Consell, entre altres coses, perquè "no pot", segons ha subratllat.

El portaveu del Grup Popular ha manifestat que en el missatge posa en valor que el president del CGPJ és una persona amb "autoritat moral" -govern espanyol i PSOE han acordat que aquest lloc l'ostenti el jutge Manuel Marchena-, cosa que "ajudarà al fet que les decisions siguin el més unànimes possibles" i "garanteix la independència del poder judicial", ha afegit. "Aquest és el sentit, no volia dir que permet el control perquè entre altres coses no és cert", ha afegit el portaveu, que no ha volgut opinar sobre el fet que hagi transcendit el missatge enviat a un grup de 'populars'.

Cosidó ha dit també que no ha percebut malestar entre els membres del PP per l'acord amb el govern de Pedro Sánchez i que no va enviar el missatge per haver de convèncer els seus. "No és l'acord ideal però és l'acord possible i necessari", ha recalcat. En el missatge que va enviar dissabte, el portaveu també defensava "treure" al jutge José Ricardo De Prada de l'Audiència Nacional i argumentava que està "millor de vocal que posant sentències contra el PP". "És més convenient que no emeti sentències", ha reiterat recordant que és una opinió que el seu partit ha expressat en públic al Congrés.

L'expresident Carles Puigdemont ja ha reaccionat i ha expressat la seva estupefacció al seu compte de Twitter denunciant un cop més la falta de separació de poders a l'Estat.

Prèviament, l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ja havia denunciat la falta d'imparcialitat de la sala segona que jutjarà l'1-O.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també ha aprofitat aquesta filtració per remarcar que "la divisió de poders és un miratge".

stats