Política 02/05/2020

Quan podré visitar la família i els amics? A partir de mitjans de maig es permetran reunions de fins a 10 persones

Sánchez anuncia que a partir de dilluns serà obligatori l'ús de mascareta al transport públic

Mariona Ferrer I Fornells
6 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixent des de la Moncloa.

MadridA només dos dies de la reobertura del comerç minorista i l'inici de la desescalada, el govern espanyol finalment ha aclarit alguns dels dubtes que quedaven pendents en el pla de desconfinament anunciat dimarts pel president espanyol, Pedro Sánchez. Fonts de la Moncloa han indicat que a partir de la fase 1, com a molt aviat l'11 de maig -però en funció de com evolucioni cada territori-, serà possible reunir-se amb un màxim de 10 persones en domicilis particulars. És a dir, convidar amics i familiars a dinar o sopar a casa, sempre i quan no siguin del col·lectiu més vulnerable i es compleixi la distància de seguretat d'almenys dos metres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri de Sanitat publicarà demà diumenge un total de quatre ordres ministerials al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per aclarir el nou escenari que es presenta. En primer lloc, la obligatorietat a partir de dilluns de portar mascareta al transport públic. Ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol en la seva tradicional compareixença de cap de setmana "per poder garantir la distància social i evitar contagis". En aquest sentit, es tornaran a repartir 6 milions de mascaretes als principals nusos de transport al conjunt de l'Estat, 7 milions a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i 1,5 milions a entitats socials com Càritas i la Creu Roja a les portes d'una reobertura més àmplia de l'activitat econòmica.

La Moncloa dona per fet que hi haurà rebrots en les pròximes setmanes i mesos. "És evident, estic convençut que en els pròxims mesos serem testimonis de rebrots. El que necessitem és que siguin el mínim de forts possible i no posin més en tensió el sistema de salut", ha dit el president espanyol, que ha demanat "no abaixar la guàrdia".

Es permetran les reformes en pisos buits

El govern espanyol publicarà demà una ordre ministerial per permetre finalment les reformes en habitatges. Però de nou estableix moltes condicions. En primer lloc, caldrà que sigui en pisos buits. És a dir, no podràs pintar el pis o canviar la cuina si hi estàs habitant. En segon lloc, s'hauran d'establir itineraris per l'edifici perquè no hi hagi contacte entre els obrers i els veïns. Si no és possible que hi hagi dues vies, s'hauran d'establir horaris. Amb la norma, que es publicarà demà diumenge al BOE, es respon finalment a un dels sectors oblidats durant l'estat d'alarma.

Un client per treballador al comerç minorista

També ha anunciat algun detall sobre l'obertura del comerç minorista a partir de dilluns amb cita prèvia. Serà possible que cada treballador atengui un sol client. Pel que fa els bars i restaurants, només es podrà demanar el menjar per telèfon o per aplicacions mòbils, no en el mateix local. En aquests casos s'hauran de crear corredors especials per a les persones més vulnerables, com ja estan fent alguns supermercats, amb un horari especial d'atenció per a la gent gran.

Terrasses al 50% de capacitat

Pel que fa les terrasses de bars i restaurants, podran començar a obrir a partir de la fase 1, tant siguin exteriors com interiors. Al final la Moncloa ha escoltat el sector de l'hostaleria i es permetrà l'obertura a un 50% de la capacitat. S'hi podran ajuntar taules de fins a 10 persones, seguint la mateixa norma de contacte social amb grups reduïts. Fonts del govern espanyol recorden de la importància de mantenir una distància de seguretat de 2 metres però no aclareixen com haurà de ser a les taules.

Canvis en la mobilitat en cotxe

Actualment només poden viatjar fins a dues persones en cotxes particulars i sempre i quan ho facin en diagonal: per una banda el conductor, i a darrera una sola persona. A partir de la fase 1, aproximadament a mitjans de maig, totes les persones que visquin en un mateix nucli familiar podran anar amb el mateix vehicle, sense limitacions. Pel que fa les persones que viuen en llocs diferents, caldrà que com a molt hi hagi dues persones per fila i que totes portin mascareta, segons informen fonts de la Moncloa.

ARANWS20200502_0139Corredors i ciclistes aprofiten el tret de sortida per llançar-se al carrer massivament

En defensa de la província com a unitat territorial

La unitat territorial de referència de moment continua sent la província. Tot i que la Moncloa es mostra disposada a canviar-la i a negociar-ho amb les comunitats, Sánchez ha dit que segons els experts és la unitat idònia perquè molts ciutadans no saben els límits de la regió sanitària i no estan acotats en les zones de mobilitat. Ha recordat que les capacitats sanitàries no seran l'únic indicador a tenir en compte per al desconfinament i que en termes de mobilitat la província és una unitat molt més clara.

Una nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 23 de maig

En l'esfera política, Sánchez ha confirmat que dimecres que ve tornarà a demanar al Congrés 15 dies més de pròrroga de l'estat d'alarma, fins al 23 de maig. La intenció de l'executiu espanyol és prorrogar aquesta mesura excepcional fins al final del desconfinament, és a dir, fins a principis de juliol –si es té en compte que tots els territoris no passaran d'una fase a una altra a la mateixa velocitat–. El problema és que aconsegueixi tenir prou suport polític: ERC i el PNB amenacen amb el no, mentre que el PP demana tenir més detalls del pla de desescalada per tornar a votar que sí.

El president espanyol ha afirmat que no és un "capritx" anar prorrogant l'estat d'alarma i, davant les crítiques de l'oposició, ha replicat que ha pres la decisió des de fa setmanes de "retre comptes" davant del Congrés. "Hi ha pla B? No, l'únic pla és el de l'estat d'alarma", ha asseverat, i ha argumentat que aquesta mesura excepcional és l'única "garantia" per poder "blindar" l'escut social al voltant del coronavirus i "emparar" els treballadors, tant amb els ERTOs com amb les ajudes a autònoms i avals per pagar el lloguer. "Apel·lo a la responsabilitat", ha dit a comunitats com Catalunya, Euskadi i Galícia, que demanen recuperar totes les competències. Sánchez ha insistit que "l'estat d'alarma és l'únic instrument constitucional per restringir la mobilitat" i s'ha emparat en el fet que altres països europeus també l'estan fent servir. De fet, ha anunciat que cada dilluns previ a un debat de pròrroga de l'estat d'alarma parla amb tots els portaveus parlamentaris. Fins ara l'oposició ha dit que havia rebut molt poques trucades de la Moncloa i tant el PP com Cs han negat aquest diumenge aquests contactes.

16.000 milions per a les comunitats

Davant les crítiques a la falta de diàleg amb l'oposició, així com amb comunitats autònomes, patronal i sindicats, Sánchez ha assegurat que durant tot l'estat d'alarma ha fet marxa enrere en algunes mesures per escoltar les peticions d'aquests col·lectius. En aquest sentit, ha anunciat un fons de reconstrucció de 16.000 milions d'euros per a les comunitats, no reemborsable, que explicarà demà diumenge durant la reunió amb els presidents autonòmics. D'aquest fons, 10.000 milions d'euros serien per a despesa sanitària, que segons Sánchez és ara mateix amb el que estan gastant més les administracions; 5.000 milions d'euros serien com a conseqüència de la caiguda de l'activitat econòmica, i 1.000 milions per a despesa social. En la conferència de presidents telemàtica també confirmarà el que ja va anunciar aquesta setmana la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que té intenció de negociar de manera bilateral amb cadascun dels territoris el pla de desconfinament.

En el terreny econòmic, ha anunciat l'aprovació d'una tercera línia de crèdit de l'ICO per valor de 24.000 milions d'euros per a petites i mitjanes empreses i que s'estan estudiant les queixes per la dificultat de tenir-hi accés. En total el govern espanyol haurà posat a disposició un total de 60.000 milions d'euros. Pel que fa als ERTO, ha assenyalat que s'està parlant amb sindicats "com adaptar-los al període de desconfinament, és a dir, que siguin progressius". A parer seu, el que busquen és "convertir-los en incentius per a la reincorporació laboral".

Gairebé 2 milions de tests ràpids

Sánchez ha volgut sortir al pas de les crítiques per les xifres de tests enviats a l'OCDE, en què inicialment Espanya estava en el vuitè lloc en el rànquing de països que en feien més i que després queia a la dissetena posició. Avui el president espanyol ha afirmat que Espanya en realitat ja està a la cinquena posició amb les noves dades, que ha actualitzat: fins al 30 d'abril s'han fet 1.351.130 proves PCR i 581.325 de tests ràpids o d'anticossos. En l'última setmana en total hi ha hagut 290.000 PCRs i 271.000 tests ràpids.

stats