Política 30/04/2020

Carolina Darias promet reunions bilaterals amb les comunitats autònomes per "concretar" la desescalada

Els presidents autonòmics del PP carreguen contra la gestió de la Moncloa del covid-19 i reclamen "lleialtat"

Mireia Esteve
6 min
La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aquest dijous al Senat

BarcelonaLa ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha volgut apaivagar aquest dijous la pluja de crítiques que ha rebut el govern espanyol arran de la poca concreció de les mesures de desescalada que va anunciar dimarts Pedro Sánchez. Darias ha promès que el govern espanyol celebrarà reunions bilaterals amb les comunitats autònomes per "concretar el pla de desescalada" després que diferents presidents autonòmics aixequessin el dit per denunciar que no s'havia comptat amb ells per dissenyar-lo. Sense donar més detalls sobre quan i com es faran aquestes reunions, la ministra sí que s'ha obert, com han fet altres membres del govern espanyol, a canviar la unitat territorial en què basar la desescalada, que Sánchez havia anunciat que seria la província: "És el punt de partida però pot ser que no sigui el punt d'arribada". Algunes comunitats, com Catalunya, havien defensat substituir-la per les àrees bàsiques de salut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, Darias ha volgut posar en valor la tasca de les comunitats autònomes i ha explicat que el govern espanyol es "coordinarà" amb cada una d'elles per aplicar el pla de desescalada –que és, ha dit, "un full de ruta" per començar a plantejar el desconfinament–, tal com ha fet, ha exemplificat, amb les trobades que ha mantingut amb tots els representants autonòmics al llarg de les últimes setmanes de crisi sanitària.

Darias ha fet aquesta proposta en el si de la comissió de comunitats autònomes que s'ha celebrat aquest dijous al Senat, en què han participat només cinc presidents autonòmics. La ministra ha assegurat que l'estat de les autonomies "ha respost raonablement bé" davant "l'esforç" que ha requerit la crisi del coronavirus i ha demanat "enfortir lligams institucionals" entre les diferents administracions de l'Estat. Darias, a més, ha tornat a estendre la mà a les comunitats autònomes pel "diàleg" i "l'entesa" per avançar en la lluita contra el coronavirus. De tota manera, malgrat les crítiques dels presidents autonòmics del PP, la ministra ha assegurat que en les últimes setmanes hi ha hagut un "consens que és més ampli del que es diu" i per sobre del "soroll" que, assegura, s'intenta fer.

Després d'un mes d'estira-i-arronsa, la comissió general de comunitats autònomes s'ha reunit aquest matí al Senat per analitzar la gestió de la pandèmia del coronavirus. Una comissió, però, que ha quedat molt descafeïnada i que s'ha acabat convertint en un cara a cara entre el PP i el govern espanyol, perquè a la reunió finalment només hi han assistit cinc presidents autonòmics dels disset totals i quatre eren del PP. De fet, van ser els populars els que van proposar que aquesta comissió es reunís en plena pandèmia perquè el govern espanyol retés comptes de la seva gestió davant les comunitats autònomes.

La Generalitat ja va anunciar ahir que no enviaria cap representant a la comissió perquè considerava que no és una trobada a què hagin d'anar a retre comptes i perquè són contraris al fet que sigui una sessió presencial que va en contra de les mesures de confinament. Tampoc hi han assistit els presidents autonòmics del PSOE, que hi han enviat un conseller dels seus respectius executius en representació seva. Així doncs, només han sigut a la cambra alta la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco; el de Múrcia, Fernando López Miras, i el de Ceuta, Juan Jesús Vivas, tots ells del PP, a més del president de Cantàbria (del PRC), Miguel Ángel Revilla. El vicepresident del govern gallec, Alfonso Rueda, ha excusat la presència del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que ha assegurat que no hi ha pogut assistir per qüestions d'agenda. Després, però, el mateix Feijóo ha afirmat que no hi havia assistit perquè no hi anava el president espanyol, Pedro Sánchez.

Crítiques dels presidents autonòmics del PP

Els cinc presidents autonòmics han carregat contra la gestió del govern espanyol i sobretot s'han queixat de la poca coordinació amb les comunitats autònomes a l'hora de prendre decisions. De fet, han denunciat, per exemple, haver-se assabentat per la premsa del pla de desescalada del govern espanyol. Darias, però, s'ha defensat dient que "la situació no els havia donat més marge". De tota manera, els representants autonòmics populars asseguren no haver-se sentit escoltats durant les trobades que han mantingut amb el govern espanyol i, en concret, amb el president espanyol –a través de les videoconferències de presidents autonòmics de cada diumenge–.

"No ens han escoltat", ha dit el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco. Una queixa que ha refermat en la seva intervenció el president de Cantàbria, que ha retret al govern espanyol la "recentralització" de l'Estat en la gestió de la crisi del coronavirus que, segons ha dit, no poden "admetre" ni els que són "simplement autonomistes". "M'he trobat devaluat com a president autonòmic", ha lamentat. En la seva intervenció, Revilla també ha admès que "el comandament únic és imprescindible", però ha admès: "Els presidents autonòmics hem pintat zero".

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez que hagi actuat de manera "lenta i sense estratègia". De fet, Ayuso ha reconegut que es va "refiar" de les previsions del govern espanyol i que ara se'n penedeix. La presidenta madrilenya ha assegurat haver-se sentit abandonada per l'executiu central tot i haver mostrat la seva "lleialtat" a Sánchez. "¿Aquesta lleialtat serà en les dues direccions?", ha preguntat. Els populars no han posat en qüestió el comandament únic del govern espanyol en aquesta crisi, però han reclamat coordinació i recursos. Una petició que també ha fet el president de Múrcia, Fernando López Miras, que ha admès que a l'inici de la crisi, tot i les discrepàncies en la gestió, van optar pel "silenci", però que ara han decidit passar a l'acció per abordar la reactivació econòmica. "Ara ens hem d'asseure i pactar", ha dit.

Precisament, el partit que lidera Pablo Casado s'ha mostrat molt crític amb les mesures econòmiques que ha pres el govern espanyol per reactivar l'economia i ha avisat que no mostrarà el mateix suport que amb les pròrrogues de l'estat d'alarma. En aquest àmbit, Ayuso ha aprofitat la comissió per proposar una taula entre el govern espanyol i la Comunitat de Madrid per treballar per a la reactivació econòmica. "Si s'arruïna Madrid serà una catàstrofe social", ha advertit.

Per la seva banda, el conseller de governació pública del govern basc, Josu Erkoreka, ha tornat a carregar contra la centralització de competències que ha comportat l'aplicació de l'estat d'alarma: ha demanat que en la fase de desescalada s'aixequi aquest estat d'alarma. "No és bo que una aplicació abusiva de l'estat d'alarma acabi situant l'estat autonòmic en estat de xoc", ha advertit Erkoreka. Darias, però, li ha contestat que l'aplicació de l'estat d'alarma ha sigut un "encert", tot i admetre "errors" i reconèixer que s'ha de "millorar en la presa de decisions".

Balears i Canàries excusen la seva absència i Melilla envia el discurs escrit

Carolina Darias ha sigut la representant del govern espanyol que ha rendit comptes de la gestió del govern espanyol. El PP (que va plantejar la comissió amb els vots a favor del PNB) havia reclamat que fos el president espanyol, Pedro Sánchez, qui comparegués en aquesta comissió i, per això, els presidents autonòmics del PP han carregat contra la seva absència, així com també la senadora de Ciutadans, Lorena Roldán. Els socialistes es van oposar des del principi al fet que aquesta comissió se celebrés en ple estat d'alarma perquè consideraven que la proposta era "oportunista". En aquest sentit, Darias ha recordat que un president espanyol no participa mai en aquesta comissió i ha reivindicat el seu ministeri com el competent per donar la cara.

La crítica més vehement contra la ministra de Política Territorial i especialment contra l'absència de Sánchez ha vingut per part del senador del PP Javier Maroto. "Un avís: per al PP és una falta de respecte majúscula l'absència de Sánchez avui aquí i en prenem nota", ha advertit Maroto, que ha recordat que els populars són l'únic partit de l'oposició que els continua votant els decrets d'ampliació de l'estat d'alarma malgrat les discrepàncies amb la gestió del coronavirus. "Hem estat a l'altura de les circumstàncies aprovant els estats d'alarma. Tracti'ns amb la meitat d'elegància i legitimitat", ha exigit el senador conservador.

Els governs de les Illes Balears, de les Illes Canàries i de Melilla tampoc han enviat cap representant a la trobada. Ara bé, tant el govern balear com el canari s'han excusat per qüestions de "força major" per les dificultats de transport. "En ple d'estat d'alarma, ¿era el millor moment per fer aquesta comissió?", ha preguntat Darias. El govern de Melilla, a més, ha fet arribar el seu discurs per escrit. La comissió d'aquest dijous tampoc l'ha presidit el socialista Manuel Cruz (el president de la comissió) i el PSOE ha justificat la seva absència per una raó d'edat (és població de risc en la pandèmia del covid-19). Ha sigut el vicepresident de la comissió, Alfonso Moscoso, qui l'ha encapçalat. A la reunió tampoc hi han assistit els senadors de JxCat i ERC.

stats