Societat 29/04/2020

Sense detalls del desconfinament: pendents del BOE

Oposició i comunitats censuren la inconcreció del pla i la falta de diàleg

Mariona Ferrer I Fornells / Pau Rumbo
3 min
Un home passant ahir per davant d’una botiga de complements amb la persiana mig abaixada, al barri de Sant Antoni de Barcelona. Els establiments minoristes podran obrir només amb cita prèvia a partir de dilluns de la setmana vinent.

Madrid / BarcelonaQuan podrem anar a casa dels avis? Amb quanta gent podré seure en una terrassa per fer el toc a partir de mitjans de maig? A principis de juny es podran oficiar casaments, ¿però què vol dir que l’aforament ha de ser reduït? Podré fer servir la piscina de la comunitat? Quan obriran els parcs públics? Són algunes de les múltiples preguntes sense resposta que pengen del pla de desconfinament del govern espanyol. L’anunci de Pedro Sánchez ha generat el desconcert i la incertesa en múltiples sectors per la falta de concreció, i també les crítiques furibundes tant de l’oposició al Congrés com de la majoria de governs autonòmics per la falta de negociació prèvia, perquè se’n van assabentar arran de la compareixença de dimarts del president espanyol. Durant la sessió de control al Congrés, el PP va acusar Sánchez d’haver organitzat una desescalada “caòtica”, mentre que ERC va criticar que no es prioritzés el contacte entre les famílies per sobre de la reobertura de comerços.

El pla, a diferència del reial decret de declaració de l’estat d’alarma, és una mera guia sense efectes legals que marca un “horitzó temporal” de cara a la desescalada, que la Moncloa ha situat a finals de juny. Caldrà, doncs, esperar que s’aprovin successives ordres ministerials per poder saber els detalls de l’execució del desconfinament. És a dir, cada sector haurà d’estar pendent de les actualitzacions del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir ahir que el pla podia ser “flexible” i que s’obriria a canvis que hi aportessin ara les comunitats a canvi que li garantissin “unitat” d’actuació. Per començar, la unitat territorial per limitar la restricció de moviments. La Moncloa ha escollit la província o illa, però autonomies de tots els colors -també socialistes com el País Valencià i l’Aragó- reclamen tenir en compte les regions sanitàries o comarques.

Debat sobre unitats territorials

El Govern va tornar a demanar ahir territorialitzar el desconfinament i va esmentar veus com la del president valencià, Ximo Puig, que també ha defensat les regions sanitàries. La consellera de Salut, Alba Vergés, va celebrar en part el disseny del pla del govern espanyol que, segons el seu parer, té en compte criteris científics, però va reclamar la tornada de les competències. El País Basc demana gestionar de manera conjunta, sense limitacions provincials, el desconfinament, mentre que Galícia també parla de regions sanitàries i Castella i Lleó, igual que Castella-la Manxa, fins i tot de pobles. “A Guadalajara hi ha comarques amb menys habitants per quilòmetre quadrat que a Sibèria, i d’altres, més urbanes, amb milers d’habitants. L’escala ha de ser una altra”, exposava un dels barons socialistes, el president manxec Emiliano García-Page, en una entrevista a El Mundo.

Salvador Illa va tornar a reunir ahir tots els consellers de Salut sense fer cap pas en aquesta direcció. De moment el govern espanyol treballa en l’elaboració de quatre ordres ministerials que hauran d’aclarir els interrogants més imminents sobre el desconfinament. El primer, i que està previst que es resolgui avui mateix, són les condicions en què tots els adults podran sortir a passejar o fer esport a partir de dissabte. Arran de la pressió autonòmica, el ministeri està estudiant seriosament que sigui per franges horàries, tal com proposa la Generalitat. La segona ordre que s’ha de conèixer de manera imminent són les condicions per reobrir el comerç minorista amb cita prèvia a partir de dilluns.

La intenció del govern espanyol és publicar una ordre per a cada fase de la desescalada gràcies als poders absoluts que s’han atorgat al ministeri de Sanitat. Des del començament de l’estat d’alarma ha sigut la via més utilitzada per esmenar errors o imprecisions. A banda, queda una quarta ordre que defineixi quins seran els barems del panel d’indicadors per poder canviar d’una fase a una altra de desconfinament. “El que es fa en mesos o anys ho estem fent en hores o dies”, reflexionava ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, sobre la falta de concreció del pla.

stats