Política 01/08/2018

PP i Cs acusen Sánchez de legitimar l’independentisme

La CUP diu que la reunió obre una fase autonomista

Xavi Tedó
3 min
El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, a la roda de premsa ahir a Madrid.

BarcelonaPP i Ciutadans no es van sortir del guió i van criticar la reunió de la Comissió Bilateral abans que es donés a conèixer el resultat d’una trobada que feia set anys que no es produïa. Els dos partits van tornar a utilitzar l’argument de les concessions del president espanyol, Pedro Sánchez, a l’independentisme pel seu suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy per carregar contra l’etapa de desgel que s’ha obert entre el Govern i l’executiu espanyol i que es va plasmar ahir amb aquesta comissió. “Veurem una reunió bilateral en què el separatisme s’alimentarà de la debilitat de Pedro Sánchez”, va augurar en una entrevista a RNE la nova portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat. La convocatòria d’aquesta reunió és, per als populars, “un èxit dels independentistes” i mostra “un Pedro Sánchez agenollat” davant d’un moviment “insaciable” que té com a objectiu “trencar la convivència” i “trencar Espanya”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montserrat va acusar Sánchez de convocar-la per “guanyar temps”, ja que és “gràcies a l’independentisme” que “està assegut a la Moncloa”. La portaveu al Congrés va remarcar que l’absència del Govern al Consell de Política Fiscal i Financera demostra que no té “voluntat de diàleg dins del marc legal”. Convençuts que el Govern no renunciarà a la independència, va tornar a reclamar al PSOE “que torni a la defensa de la Constitució i de la llei”, tot i que els socialistes ja han deixat clar que no estan disposats a parlar del dret a l’autodeterminació. Sigui com sigui, Montserrat va posar un cop més sobre la taula l’aplicació del 155 i va recordar que al Senat el PP té majoria per aprovar-lo. “Li exigim que no sortim de la llei, i, si en sortim, li recordem que hi ha el 155”, va sentenciar la dirigent catalana.

Cs reclama convocar eleccions

Ciutadans va anar més enllà i va demanar directament al govern espanyol que suspengués la reunió de la Comissió Bilateral perquè aquest tipus de trobades “legitimen” els independentistes “i els donen ales”. Així ho va afirmar el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, que, en una roda de premsa a la seu del partit a Madrid, va insistir que Sánchez ha de convocar eleccions com més aviat millor perquè un govern no pot seguir sent “aliat” dels que volen acabar amb la legalitat. La solució a la crisi de Catalunya passa, segons la seva opinió, per tornar al pacte constitucionalista, “trencar amb els que volen trencar Espanya” i convocar eleccions a l’Estat perquè hi hagi un govern “legitimat i fort” que pugui fer front a aquest desafiament. De fet, Villegas va incidir en el fet que els independentistes no tenen propòsit amb referència a les afirmacions del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que va assegurar que es necessitaran mesos per negociar amb l’executiu el dret d’autodeterminació.

La CUP, que ja no va voler participar dilluns en la reunió preparatòria de la Bilateral, va subratllar, per la seva banda, que esperar que l’Estat accepti l’autodeterminació de Catalunya no és realista. El diputat Vidal Aragonés va assegurar que aquest tipus de reunions “obren una nova fase autonomista i avalen vies que neguen el dret democràtic del poble de Catalunya”. “En cap d’aquestes reunions s’està reconeixent el dret a l’autodeterminació, més aviat el contrari”, va insistir Aragonés, que va demanar respectar els resultats de l’1-O i del 21 de desembre i no deixar-se seduir per consultes estatuàries com la que proposa el PSOE per resoldre el conflicte.

stats