GOVERN D’ANDALUSIA
Política 03/05/2015

C’s es postula com a aliat de Susana Díaz

No descarta abstenir-se en segona votació a la investidura

Ara
2 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb el màxim representant del partit a Andalusia, Juan Marín, que té 9 diputats a la Junta.

BarcelonaSusana Díaz comença a veure la llum al final del túnel del tortuós camí per aconseguir que algun partit de l’oposició faciliti la seva investidura com a presidenta d’Andalusia. La formació que lidera Albert Rivera, que ha aconseguit irrompre amb nou diputats a la Junta, va anunciar ahir que no descartava abstenir-se en “segona votació” d’investidura si s’arriba a un acord econòmic amb el PSOE, a més del pacte anticorrupció que se signarà la setmana que ve. L’objectiu: evitar una nova convocatòria d’eleccions que, segons ells, no seria convenient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d’una reunió amb els socialistes que va durar més de dues hores, el vicesecretari general de Ciutadans a l’Estat, José Manuel Villegas, va deixar clar que ara com ara el seu vot a la investidura de Díaz és negatiu, però que el seu posicionament podria moure’s cap a l’abstenció si la presidenta inclogués en el seu discurs d’investidura algunes de les propostes que han posat sobre la taula en matèria econòmica, fiscal i de lluita contra l’atur. I és que repetir les eleccions no seria, segons Villegas, l’escenari “més adequat”.

El clima d’entesa entre el PSOE i Ciutadans es va començar a generar divendres, quan els socialistes van acceptar el pacte anticorrupció, basat en 10 punts del decàleg del partit liderat per Juan Marín. Entre les mesures plantejades per Ciutadans s’inclou que cap imputat pugui exercir cap càrrec públic ni vagi a cap llista electoral; la responsabilitat patrimonial subsidiària dels partits en cas de corrupció, i prohibir la condonació de crèdits bancaris a les forces polítiques. El PSOE, per la seva banda, afegirà mesures com la publicació de la declaració de la renda dels càrrecs públics i els seus cònjugues.

Menys fructífers han sigut els contactes dels socialistes amb Podem, que ahir van reiterar sense matisos el seu vot en contra de la investidura de Díaz malgrat que el PSOE va parlar d’“acostament” entre les dues formacions. I és que, segons Podem, no són acceptades les seves dues peticions: la reducció d’alts càrrecs a la Junta i que l’administració no treballi amb entitats financeres que promoguin desnonaments de famílies sense recursos. “Rajoy no vol ni en pintura unes altres eleccions a Andalusia”, deia ahir Díaz oferint diàleg a tort i a dret. Si s’ha de jutjar per les dificultats d’acord, ella tampoc en voldria.

stats