Política 05/10/2018

Cunillera emplaça Torra a "crear el clima" per fer possible el diàleg

La delegada del govern espanyol lamenta que el Govern es perdi en la "dialèctica"

Efe
2 min
La delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al pati dels tarongers de Palau

BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha deixat clar aquest divendres que l'executiu de Pedro Sánchez manté i mantindrà la seva voluntat de "diàleg i col·laboració" amb la Generalitat, però ha emplaçat el president català, Quim Torra, a "crear el clima" perquè aquest diàleg "sigui possible". Cunillera ha comparegut en roda de premsa per fer balanç dels seus primers cent dies en el càrrec i ha dit precisament que "el diàleg és la bandera de la Delegació i del govern de l'Estat al qual representa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de repassar les reunions en els últims mesos entre Estat i Generalitat, Cunillera ha estat preguntada precisament sobre l'ultimàtum que va llançar dimarts Torra a Pedro Sánchez, donant-li un mes de termini perquè proposi un referèndum d'autodeterminació. La delegada ha recordat que el 2 d'octubre, el mateix dia que Torra va llançar aquest ultimàtum, es van reunir dues comissions mixtes Estat-Generalitat, la d'habitatge i la de seguretat: "Mentre ens perdem en la dialèctica i els grans discursos, estem treballant en coses que afecten de manera decisiva".

Les dues reunions, ha apuntat, van ser "positives" i "bastant cordials" i s'hi van tancar acords com l'entrada dels Mossos d'Esquadra al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco), la creació de grups de treball mixtos contra la violència de gènere i destinar 21 milions a ajudes en habitatge. "Al mateix temps hi va haver el que es va dir un ultimàtum. Ja han vist el que ha durat, en cap resolució [del Parlament] es reflecteix el que es va dir. I el govern central ja li va dir que no fa falta que esperem al novembre", ha apuntat.

"S'ha establert una via de diàleg i col·laboració, per part nostra absolutament honesta –ha assegurat Cunillera–. Nosaltres diem que volem diàleg i fem diàleg. Diem que volem col·laboració i fem col·laboració. És més, ho mantenim i mantindrem, perquè volem un interlocutor que tingui la mateixa actitud que tinguem nosaltres". Segons el seu parer, "si hi ha algú que ha acreditat la seva capacitat de diàleg i mà estesa és Sánchez". "Si realment volem tenir reunions productives, eficaces i operatives, cal crear el clima perquè sigui possible. El govern dedica tots els dies a propiciar aquest clima", ja conclòs.

stats