Política 26/04/2018

Xavier Trias: “Crec que Puigdemont no podrà ser investit president”

L'exalcalde defensa una "opció transversal" per a les municipals "no només independentista"

Antoni Bassas
4 min

BarcelonaXavier Trias és exalcalde de Barcelona i president del grup municipal del PDECat al consistori de la capital catalana. Ha publicat el llibre Tot el que no es volia dir (Pòrtic).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿La dimissió de Cristina Cifuentes és la destrucció del personatge?

El PP vol salvar Espanya i per fer-ho fa barbaritats. El cas de Cifuentes el trobo molt dolorós. Crec que és una persona que té una malaltia i, en lloc de tractar-la, acaba simulant el que no és i acaba així. Hi ha una crueltat periodística i del partit de no fer-li entendre fa un mes i mig que havia de plegar per evitar aquest escarni.

Què diu això de Rajoy i el PP?

No saben prendre decisions. Rajoy, amb qui he tingut fins i tot amistat, té tendència a deixar podrir els temes. El tema de Catalunya n’és un cas claríssim. ¿L’única oferta és la repressió? És incomprensible.

El PNB està disposat a votar els pressupostos de Rajoy. ¿Això vol dir que va a la seva i no li importa el 155?

No, crec que els importa el 155. El PNB sempre ha anat a la seva, sap que és diferent de la resta de comunitats, cuida d’una manera molt especial la seva relació de no dependència amb l’Estat. Quan pot, se n’aprofita. A Catalunya tenim un grau de dependència humiliant: per pagar qualsevol cosa has d’anar a demanar permís al senyor Montoro, una situació dramàtica.

¿El problema del catalanisme polític és que no sap què vol o no sap com fer la independència?

Volíem el reconeixement de Catalunya com a nació, volíem no ser dependents; no només econòmicament. No té sentit que si ets una nació tinguis un delegat del govern de l’Estat a Catalunya. L’autoritat és la Generalitat de Catalunya en tots els temes. L’Estat ha descobert que si et tenien lligat de mans i peus des del punt de vista econòmic et farien ballar al so que volguessin.

¿Plegarà de la política i de l’Ajuntament l’any que ve?

Quan s’acabi això, sí. Jo sempre seré polític. Jo no deixaré mai d’ajudar el partit en tot el que necessiti.

Però no es veu presentant-se a un càrrec.

No em veig sobretot presentant-me d’alcalde. Ja vaig dir que no. Hem de buscar una persona que pugui guanyar i ser alcalde de 8 a 12 anys.

Qui serà el candidat del PDECat? Vostè hauria volgut Joaquim Forn.

Per a mi seria el millor candidat. Malauradament no sé si podrà perquè és a la presó. Porta més temps a la presó que de conseller, quan és un senyor que tothom li reconeix que de conseller va fer la feina més que ben feta.

Veure Joaquim Forn a la presó deu ser del més fort que li ha passat.

Des del punt de vista de tenir un amic a la presó, sí. A Estremera veus una presó que està bé, però crec que és cruel creure que les presons han d’estar lluny. Una presó a Barcelona hauria de ser a la Zona Franca. S’hi ha de poder arribar en metro.

¿Per les eleccions municipals, seria possible fer un JxBarcelona?

Amb tot l’independentisme o amb més gent. Crec que una opció transversal és bàsica. Es pot fer una opció transversal col·laborant amb un altre partit, o es pot fer com JxCat posant un líder davant i donant-li l’autoritat per poder fer una candidatura prou àmplia. Ens hem de moure entre el centredreta i el centreesquerra, i hem de d’entendre que aquest moviment té un accent catalanista, però no necessàriament ha de ser només independentista.

Què li sembla la proposta de Jordi Graupera de fer unes primàries?

Una cosa molt americana. Si ERC i el PDECat no hi estan disposats, tenim un mal invent. S’hauria d’haver començat posant d’acord els partits.

¿Manuel Valls podria guanyar l’alcaldia de Barcelona?

Crec que no, perquè hi ha partits que estarien disposats a unir-se perquè no fos l’alcalde. Quin perill que ens vingui un senyor així...

¿Puigdemont té possibilitats de ser president abans del 22 de maig?

Jo crec que no.

Qui hauria de ser president?

Hem de fer el que digui Puigdemont. Jo en soc un devot. Qui lidera la majoria parlamentària és ell, hem de donar-li suport. Puigdemont vol demostrar que no pot ser president perquè ho impedeix Madrid.

A costa de repetir eleccions?

No serà a costa de repetir eleccions. Puigdemont és una persona especialment lúcida. Quan hi parlo, té molta raó: diu que no ens posem neguitosos, que això dura fins al 22 de maig. Als meus i a tots els dic que el deixem fer. És un senyor que ha fet un sacrifici vital importantíssim. Puigdemont és molt intel·ligent i està jugant les cartes molt ben jugades. Se’n va anar a l’estranger i ara tothom està d’acord que va ser molt intel·ligent.

Forn no va ser tan intel·ligent?

Són decisions personals que hem de respectar. Si estigués en la seva situació, m’hauria quedat fora.

¿Unes eleccions no anirien bé a l’independentisme?

No només per això. És important perquè tenim un president i hem de respectar aquesta situació. I unes noves eleccions podrien trencar aquest marc.

stats