Política 08/09/2020

Budó afirma que serà el president Torra qui decidirà com respondre a la seva inhabilitació

La portaveu condiciona la taula de diàleg a incloure-hi l'autodeterminació i l'amnistia

Núria Orriols
3 min
Budó afirma que serà el president Torra qui decidirà com respondre a la seva inhabilitació

BarcelonaSerà el president de la Generalitat, Quim Torra, qui decidirà com respon a una eventual inhabilitació del Tribunal Suprem. Aquesta ha estat la resposta de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior al consell executiu –la primera amb els nous consellers després de la remodelació–. No ha sortit del guió: ha asseverat per activa i per passiva que el cap de l'executiu no ha compartit amb el Govern quines són les seves intencions i que quan arribi el moment ja ho comunicarà i podran "opinar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha posat sobre la taula aquest dimarts l'anomenada via Venturós, la manera com va decidir respondre l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, cupaire, a la seva inhabilitació per haver mantingut l'estelada al balcó durant la campanya electoral. Es tractaria que, malgrat la inhabilitació, Torra seguís com a president simbòlic i prenent les decisions, encara que la responsabilitat administrativa sigués del vicepresident, Pere Aragonès. La llei de presidència i del Govern disposa que si el president és cessat ha de ser el número dos de l'executiu qui n'assumeixi les competències "en substitució", tot i que no pot avançar eleccions, cessar o nomenar consellers ni presentar una qüestió de confiança.

"Com a Govern no tenim cap escenari sobre la taula", ha dit Budó, és el president qui té tot el ventall d'opcions per valorar-les, ha afegit. Així, no ha descartat que Torra es plantegi aquesta via si finalment a partir del 17 de setembre, quan es fa la vista al Suprem sobre el seu cas, és apartat del càrrec. El que sí que ha rebutjat és que Torra, tal com demana Esquerra, pacti la resposta amb els republicans o amb la resta de l'independentisme.

Budó afirma que serà el president Torra qui decidirà com respondre a la seva inhabilitació

D'altra banda, després de la trucada entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l'executiu català, la data i el contingut de la taula de diàleg tornen a estar en el primer pla de la política catalana. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha reclamat a la Moncloa que s'abordi l'"arrel del conflicte" i que es reflecteixi a l'ordre del dia la posició que defensa la Generalitat: l'amnistia dels presos polítics i exiliats i el dret a l'autodeterminació.

Per a la portaveu de l'executiu, aquesta és una qüestió clau perquè es torni a reunir la taula de diàleg, tal com expressaven ahir fonts de l'executiu després de la conversa entre els dos presidents. "Deixem treballar els equips en el contingut de la reunió i el diàleg", ha expressat Budó, que ha afegit que "no tindria sentit" la trobada si no es pot parlar del conflicte. Ha recordat que, des dels inicis de la pandèmia, hi ha comunicació fluïda amb la Moncloa per parlar de les qüestions del dia a dia.

La també consellera de la Presidència ha situat en un segon pla si s'ha de celebrar al setembre, tal com ha pactat Esquerra amb el PSOE. La setmana passada, el cap de files dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, va acordar amb el president espanyol que la taula de diàleg es reunís aquest mes a canvi que Esquerra s'assegui a negociar els pressupostos de l'Estat del 2021. Aquest episodi ja es va produir al mes de juliol, quan els republicans van pactar amb els socialistes la pròrroga de l'estat d'alarma a canvi que la taula de diàleg es trobés a l'estiu. Una reunió que no es va produir.

El Govern no assistirà a la manifestació de l'ANC per la Diada

En relació a l'Onze de Setembre, la portaveu ha explicat que aquest any el Govern només participarà en l'ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada a Barcelona. Hi serà el president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó.

En aquest sentit, el Govern ha decidit que cap dels seus membres serà a la manifestació presencial de l'ANC per de la pandèmia.

"Recomanem evitar al màxim els contactes" socials, ha dit la portaveu, que ha afegit que l'executiu ha de garantir el dret a la manifestació però també ha reclamat seguir totes les mesures de seguretat per prevenir els contagis de coronavirus. Budó ha recomanat als assistents a la mobilització que no es relaxin ni abans ni després de l'esdeveniment, ique acotin la seva presència al carrer a la manifestació.

stats