Política 06/02/2018

El Congrés rebutja un diàleg bilateral amb Catalunya

PP, PSOE i Cs voten en contra d'una moció d'ERC per respectar els resultats del 21-D

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà. EFE

MadridEl debat sobre la investidura a Catalunya s'ha traslladat aquest dimarts al Congrés. La cambra baixa ha arrancat el primer període de sessions d'aquest 2018 -fins ara no s'havia celebrat cap ple- amb el debat d'una moció d'ERC per impulsar un diàleg bilateral entre Catalunya i el govern de Mariano Rajoy. La iniciativa no ha prosperat: PP, PSOE i Cs han tornat a fer pinça i hi han votat en contra. Units Podem, el PDECat, el PNB i EH Bildu, en canvi, hi han votat a favor. En concret, la moció demanava respectar el mandat democràtic del 21-D i encetar un diàleg bilateral des del govern espanyol. Un text de poc més de quatre línies que ha aixecat un debat visceral al Congrés, malgrat no parlar en cap cas d'independència ni defensar la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat.

La moció d'ERC

"El Congrés dels Diputats insta el govern espanyol a:

- Establir, en base al reconeixement del resultat de les eleccions del 21-D de desembre de Catalunya i del mandat democràtic emanat de les urnes, un diàleg bilateral amb el Govern de la Generalitat amb l'objectiu d'arribar a una resolució democràtica a les demandes expressades de manera permanent a Catalunya".

Durant la presentació de la moció, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha fet una dura crítica a l'actitud "repressiva" del govern espanyol i el "menyspreu" als resultats electorals, així com "l'aplicació abusiva del Tribunal Constitucional". "Sense diàleg bilateral només els quedarà intensificar l'estratègia repressiva contra els anhels d'independència defensats per bona part de la ciutadania catalana", ha assenyalat Tardà durant la presentació de la moció, reivindicant que els partits independentistes estendran la mà per una diàleg bilateral fins al final. "Avui la moció que presentem serà rebutjada, però han de saber que mentre es mantingui la voluntat de fer-nos patir i enviar a la presó ciutadans demòcrates, per la nostra part sempre ens ratificarem en les conviccions democràtiques, cíviques i pacífiques. I no ens cansarem d'instar-los al diàleg bilateral. Vostès tenen la resposta i la responsabilitat", ha avançat.

Esmena dels socialistes

El PSOE ha presentat una esmena que ERC ha rebutjat de ple en què demanava primer que s'investeixi a un President "legal" a Catalunya i que es renunciï a la via de la independència. Són les condicions que ha posat sobre la taula el líder socialista, Pedro Sánchez. El diputat del PSC Marc Lamu ha retret a Tardà que recorri al Congrés per "distreure" del que passa a Catalunya. Defensant la seva esmena, ha demanat que l'independentisme reconegui que no ha guanyat les eleccions i ha burxat en les diferències entre el portaveu d'ERC i Carles Puigdemont, a qui va dir que convindria "sacrificar" per tenir Govern a Catalunya i deixar enrere el 155. "Tant de bo senyor Tardà decideixi a favor de tots els catalans i deixi de fer de camarlenc de la dreta convergent", ha assenyalat Lamuà.

Des del PDECat, el seu portaveu, Carles Campuzano, ha subscrit les paraules de Tardà. Ha recordat que durant tot el novembre i desembre els independentistes van demanar que es respectessin els resultats del 21-D i que des de llavors el govern espanyol no ha deixat de "maniobrar" per intentar impedir la investidura "legítima" de Puigdemont. Per a Campuzano, suposa un dels "episodis més vergonyosos de la democràcia espanyola del segle XXI".

Molt contundent ha estat el portaveu del PNB, Aitor Esteban, defensant que "té tota lògica la moció d'ERC apel·lant a un diàleg bilateral per solucionar un tema polític". "No entenc per què no es pot escollir Puigdemont perquè té tots els seus drets", ha afegit.

Girauta nega que l'independentisme hagi guanyat

El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha acusat Tardà de "mentir" per dir que l'independentisme té dret a governar brandant que el seu partit "ha guanyat a Catalunya". Sobre la bilateralitat, ha assegurat que no és el "desig" de la majoria dels catalans.

Des dels comuns, en representació del grup confederal d'Units Podem, el nou coportaveu Josep Vendrell ha aplaudit el propòsit de la moció perquè considera que constata la voluntat "d'abandonar la via unilateral" que ens ha conduït a la "preautonomia" amb el 155. Ara bé, ha instat ERC ha deixar de banda les "pressions" i els "xantatges" de JxCat perquè Carles Puigdemont sigui investit.

Camacho: "El seu diàleg és fals"

L'expresidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha rebutjat de ple la moció perquè considera que el diàleg que ofereix Tardà "és fals". "Vostès no escolten la democràcia", ha assegurat titllant l'independentisme de "colpistes". Burxant també en les diferències entre ERC i el JxCat, ha demanat que "sacrifiquin" Puigdemont. I atacant Ciutadans, ha demanat que Arrimadas es presenti a la investidura de la mateixa manera que Rivera va demanar a Rajoy que ho fes durant l'any en funcions a l'Estat.

stats