Política 14/01/2021

Les presons tornen a proposar el tercer grau per als presos polítics

La secretaria de mesures penals de la Generalitat ho ha d'avalar en un termini de dos mesos

Núria Orriols Guiu
4 min
D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau

BarcelonaLes juntes de de tractament de les presons han tornat a classificar en tercer grau els presos polítics, malgrat que el Tribunal Suprem va revocar aquest règim. Sis mesos després de la primera concessió de la semillibertat al juliol i d'acord amb el reglament penitenciari, aquesta setmana tocava revisar la seva situació i, segons ha informat el departament de Justícia, els professionals de les presons els han tornat a classificar en tercer grau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència del primer cop, quan les juntes de tractament ho van fer per unanimitat en tots els casos, aquest cop no ha sigut així. Segons ha explicat el secretari de mesures penals del departament de Justícia, Amand Calderó, en roda de premsa, les juntes de tractament han donat per unanimitat el tercer grau a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i l'exconsellera Dolors Bassa. En canvi, ha sigut per majoria en el cas de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Quan li han preguntat quins motius han portat alguns membres de les juntes de tractament a oposar-se al tercer grau, Calderó ha dit que no en podien esgrimir els motius perquè en el moment de fer la roda de premsa els professionals de les juntes de tractament acabaven d'emetre el veredicte i la secretaria de mesures penals encara no havia vist l'informe.

Tal com explica l'ARA avui, el més probable era que les presons siguessin favorables a la semillibertat, com el mes de juliol passat, malgrat que el 4 de desembre el Tribunal Suprem va revocar tots els tercers graus argumentant que la concessió era "prematura". També va dir que alguns dels interns encara no havien complert la quarta part de la condemna.

Calderó ha defensat que, d'acord amb el reglament penitenciari, "no es pot mantenir en un grau inferior" un intern que sigui mereixedor d'un altre. Per tant, ha dit, si ho fessin ara i els classifiquessin en segon grau, estarien actuant "de manera irregular". A més, ha remarcat que la semillibertat també és una manera de complir la condemna.

Quan es farà efectiu?

Segons el reglament penitenciari, les juntes de tractament fan una proposta de classificació dels presos polítics i després ha de ser la secretaria de mesures penals la que confirmi o revoqui la classificació. Té un període màxim de dos mesos per fer-ho. Calderó ha dit que des de la secretaria s'analitzarà bé cada cas i els informes de les presons i que es prendrà pròximament una decisió, sense concretar quan.

En tot cas, no hauria de tenir gaire dubtes sobre el seu posicionament, tenint en compte que la conselleria ja es va mostrar partidària del tercer grau a l'estiu i, de fet, la consellera Ester Capella fins i tot va acusar el Suprem d'actuar d'acord amb criteris de "venjança" i no pas "ajustats al dret".

Més enllà de la classificació que puguin fer les juntes de tractament i el departament de Justícia, l'escull per a la semillibertat dels presos polítics tornaran a ser la Fiscalia i el Tribunal Suprem. El Suprem interpreta que un recurs del ministeri públic al tercer grau –un cop avalat per la secretaria de mesures penals– seria suspensiu, de manera que el temps que podrien estar fora de la presó s'augura curt.

Ara bé, aquest temps també dependrà del criteri que apliquin els jutges de vigilància penitenciària –la instància prèvia a arribar un altre cop al Suprem–. A l'estiu n'hi va haver prou amb el recurs de la Fiscalia contra els presos de Lledoners perquè el jutjat penitenciari interpretés que havien d'entrar a la presó un altre cop. En canvi, en el cas de Bassa i Forcadell –que corresponia a un altre jutge penitenciari– es va interpretar que fins que el Suprem no es pronunciés mantenien la semillibertat. Caldrà veure ara quin criteri apliquen.

"Aquest tercer grau efímer no és la solució"

Precisament per això les primeres reaccions dels presos polítics han sigut apuntar al Tribunal Suprem. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat a Twitter que el tercer grau no és la "solució de res"."Hem entrat a la presó perquè volem decidir el nostre futur polític, i cap xantatge d’estat no ens farà renunciar a res. Amnistia, retorn dels exiliats i autodeterminació", ha defensat en un tuit.

En un comunicat, Òmnium també ha demanat seguir pressionant per l'amnistia –estan recollint firmes i volen presentar-la el Congrés a l'abril–i no "desviar l'atenció" amb la classificació de graus penitenciaris.

També han valorat la decisió l'exconsellera Dolors Bassa i l'exconseller Raül Romeva. Bassa ha reivindicat el dret que tenen a gaudir del tercer grau com "tota persones presa", mentre que Romeva ha tornat a reclamar l'amnistia.

"La Fiscalia ho considera una “burla”"

La decisió de les Juntes de Tractament de les presons de Lledoners, Wad-Ras (Barcelona) i Puig dels Basses (Girona) de proposar de nou la classificació en tercer grau als presos polítics ha causat malestar entre els fiscals que van portar aquest assumpte en el Tribunal Suprem (TS), que ho consideren una “burla”.

Així ho han assenyalat fonts fiscals consultades per Europa Press, que auguren que la resposta de la Fiscalia tant a Catalunya com al Tribunal Suprem serà contrària a les demandes de l’administració penitenciaria catalana: “S’haurà d’endurir el to dels recursos”.

Les mateixes fonts retreuen a la Sala que no apliqués als presos l’artícle 36.2 del Codi Penal, que els hagués obligat a complir la meitat de la pena per poder accedir al tercer grau, tal com proposava la Fiscalia. Tot i així, fonts de l’alt tribunal assenyalen que els que proposen la reclassificació dels presos “estan en el seu dret”.

stats