Política 04/10/2018

JxCat i ERC asseguren que no perilla l'estabilitat del Govern després de la crisi

Sabrià i Pujol afirmen que els diputats "no estan suspesos", però no aclareixen si cobraran el sou

Núria Orriols / Ot Serra / Aleix Moldes
2 min
Sergi Sabrià (ERC) i Eduard Pujol (JxCat) en la roda de premsa al Parlament

Barcelona[Si consultes aquest contingut amb una aplicació en dispositiu mòbil, clica aquí per veure la retransmissió en directe]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer, Josep Costa, van presentar ara fa una setmana l'acord entre JxCat i ERC per abordar les suspensions dels sis diputats processats decretades pel Tribunal Suprem. Després de retrets i d'una crisi que ha fet trontollar l'estabilitat parlamentària, aquest divendres hi tornen, en aquest cas el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, i el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol. En roda de premsa, tots dos han assegurat que la nova crisi no fa perillar l'estabilitat de Govern i fins i tot han negat discrepàncies de fons i atribuït les hores de negociació a la situació "d'excepcionalitat". "No hi ha hagut les eleccions sobre la taula", han coincidit. "Vivim un moment d'excepcionalitat i tothom n'ha de prendre consciència", han afegit.

A més, tots dos han afirmat que els diputats "no estan suspesos" perquè així "ho va votar el ple". Tanmateix, no han aclarit si a partir d'ara cobraran el sou, que van deixar de percebre el juliol passat amb la interlocutòria del jutge Pablo Llarena. "Això no és assumpte dels grups parlamentaris, és una qüestió individual", ha afirmat el portaveu de JxCat, Eduard Pujol.

Malgrat que ERC i JxCat han presentat escrits diferents perquè els seus diputats afectats per la resolució de Llarena puguin votar al ple, els seus portaveus han negat que això impliqui diferències jurídiques. Malgrat les hores negociant sobre la idoneïtat d'aquests escrits. De fet, tot i que Oriol Junqueras i Raül Romeva han decidit designar Sergi Sabrià perquè exerceixi les seves funcions parlamentàries –i JxCat només per delegar el vot– han afirmat que ara per ara mantenen els mateixos drets.

La crisi s'ha desfermat aquest dijous al matí quan JxCat s'ha negat a seguir les instruccions del president del Parlament, que reclamava que tots els diputats designessin un substitut per exercir els seus drets, tal com s'havia acordat en el ple de dimarts passat. Després de més de sis hores de tensió, finalment JxCat finalment ha presentat un escrit individual dels seus diputats ratificant l'escrit que el portaveu del grup, Albert Batet, havia presentat a primera hora. A diferència del text que van presentar Oriol Junqueras i Raül Romeva, no es traspassen totes les funcions parlamentàries a Batet sinó només la possibilitat de votar.

stats