Política 30/09/2020

Picabaralla al Congrés entre el govern de coalició i la triple dreta pel paper de la monarquia

Casado exigeix cessar tot el govern i Sánchez li retreu que s'erigeixi en "defensor" del rei

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
4 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, mostra una foto de Felip VI amb 10 anys saludant el dictador Francisco Franco.

MadridEl PP creu que ha trobat un nou filó per desestabilitzar el govern de coalició de Pedro Sánchez. La sessió de control al Congrés d'aquest dimecres, en què ha tornat el president espanyol després que la setmana passada se n'absentés pel seu viatge a Brussel·les, s'ha convertit gairebé en un debat monotemàtic sobre el paper institucional de la monarquia; fins al punt d'acabar amb una àmplia picabaralla entre el líder del PP, Pablo Casado, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet (PSC), després que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, hagi mostrat una foto de Felip VI de petit amb Francisco Franco. Rufián ha assegurat que el rei és el 53è diputat de Vox al Congrés i que l'únic vot que va rebre va ser el del dictador, cosa que Batet ha emmarcat en l'exercici de la "llibertat d'expressió" al Congrés però la triple dreta considera un atac a la institució.

Durant la sessió de control, tant Casado com el seu número dos, Teodoro García Egea, han burxat Sánchez i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, per la resposta desigual del PSOE i Unides Podem arran de la polèmica per l'absència de Felip VI en el lliurament de despatxos judicials a Barcelona la setmana passada. Casado ha fet un pas més enllà i ja no ha demanat la fi de la coalició, sinó que ha exigit al president espanyol el cessament de tot l'executiu per "degenerar" les institucions.

"Senyor Sánchez, si li queda una mica de dignitat institucional cessi el seu govern", ha dit el líder popular després de retreure-li que hagi sigut "deslleial en tolerar els atacs del seu govern al cap d'estat". El president espanyol ha replicat que no volia tornar a entrar en el cos a cos, però la sessió de control ha entrat de nou en el terreny dels retrets, com cada dimecres. Sánchez ha censurat que Casado "s'inventi amenaces fictícies" i l'ha alertat que la croada en defensa de la Corona se li pot girar en contra. "S'erigeix en defensor de la Corona. Però vagi amb compte, senyoria, que abans es van erigir en defensa de la unitat d'Espanya davant l'independentisme i miri com vam acabar", ha etzibat.

En la mateixa línia s'ha expressat Iglesias, que ha demanat al número 2 del PP que "no facin la feina" als republicans, després que establís com a "tasca fonamental" de Podem acabar amb la monarquia. El vicepresident segon espanyol ha suggerit a Casado que no identifiqui la monarquia espanyola amb les idees de la dreta perquè "li treu anys de vida". Fins i tot la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha atacat el PP per voler "patrimonialitzar" la Corona. Ha assenyalat que ni els "viva el rey" ni les banderes espanyoles garanteixen la igualtat dels espanyols ni l'accés a ajudes. No només el PP ha atacat el govern espanyol per les crítiques dels ministres de Podem a la figura del rei després de la trucada per fer costat al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que fa dos anys que té el mandat caducat: s'hi han sumat tant Ciutadans com Vox.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés.

Però qui ha enfurismat realment la bancada de la dreta ha sigut Rufián. "Heus aquí el drama. Senyors de la dreta i l'extrema dreta, tenen raó. A Felip VI el va votar un espanyol: Francisco Franco", ha destacat el portaveu d'ERC al Congrés, ensenyant la polèmica fotografia. Els diputats del PP i Vox han començat a cridar i Batet ha hagut d'intervenir perquè no s'aturés la sessió de control, tot i que la polèmica ha acabat explotant al final. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha replicat que defensarà "fins a l'última gota de sang la monarquia i el poder judicial".

Campo ha confirmat en seu parlamentària que el govern espanyol va decidir que Felip VI no assistís a l'acte de lliurament dels despatxos judicials a Barcelona divendres passat per la proximitat d'una sentència "molt concreta i delicada en una situació complexa" i també de la data de l'1 d'octubre. "La presència del rei és una decisió que es pren de manera col·legiada entre el govern i la Casa del Rei", ha assenyalat Campo, que ha insistit que es va fer en pro d'una "major convivència" entre els ciutadans.

La tramitació dels indults

En resposta a una nova pregunta de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, Campo ha difuminat l'anunci de la setmana passada sobre l'inici de la tramitació dels indults. El ministre ha puntualitzat que no és un gest polític sinó una obligació legal. "Lamento punxar-li el globus", ha dit a Borràs, que ha indicat que no veu aquesta decisió com una "gràcia, sinó com una vergonya". La portaveu de Junts ha criticat la sentència del Tribunal Suprem contra el president Quim Torra i ha exigit que es publiqui la inhabilitació al Butlletí Oficial de l'Estat.

Una nova conferència de presidents

D'altra banda, Sánchez ha anunciat en resposta al PNB que convocarà una nova conferència de presidents a finals d'octubre o com a molt tard a principis de novembre per parlar del repartiment dels fons europeus i que hi assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Serà la primera conferència de presidents en què ja no es convocarà Quim Torra com a president de la Generalitat. Assistir-hi li pertocarà a Pere Aragonès, que des d'aquest dimecres ja és oficialment el president substitut de la Generalitat.

stats