Política 13/01/2020

Un viatge en cotxe des de Bèlgica fins a l'Eurocambra

L'expresident i Comín trepitgen territori francès dos anys després de marxar a l'exili

Núria Orriols
2 min
Des de Bèlgica fins a l'Eurocambra en cotxe: l'arribada de Puigdemont a Estrasburg

BarcelonaA les 13.35 del migdia Carles Puigdemont piulava "Bon dia, Estrasburg; Bon jour, Strasbourg. Here we are". Era ja a menys d'un quilòmetre de la seu del Parlament Europeu, però el núvol de mitjans de comunicació i manifestants independentistes que l'esperaven a les portes de l'edifici Louise Weis encara no ho sabien. L'expresident i el seu equip s'acabaven d'aturar a l'hotel Hilton-Restaurant H! Brasserie per acabar de tancar tots els detalls de la jornada i es dirigien a deixar el cotxe en un pàrquing proper per arribar a peu fins a l'Eurocambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Venien d'un viatge llarg: aproximadament a les vuit del matí, de forma discreta, Puigdemont i l'exconseller Toni Comín havien sortit de Bèlgica, en cotxe, per arribar el migdia a Estrasburg i travessar per primer cop des que són a l'exili la frontera entre Alemanya i França.

Mentrestant, a l'esplanada de davant de la seu francesa del Parlament Europeu, sota un fred glaçat, hi havia una combinació estranya. Desenes de mitjans de comunicació, centenars d'independentistes i un desplegament de la Gendarmerie per garantir que tot es desenvolupés amb normalitat. Una imatge, de fet, impensable mig any abans, en el ple de constitució de la cambra el 2 de juliol, quan Puigdemont i Comín no van trepitjar territori francès per evitar que la policia francesa el detingués. Del risc de ser retingut per la Gendarmerie, a ser protegits per aquest cos. Immunitat.

En aquest context i quan faltaven pocs minuts per a les dues del migdia, els ja eurodiputats de JxCat apareixien caminant per una de les avingudes que envolten el Parlament Europeu. Els acompanyaven Marcela Topor, periodista i parella de l'expresident, i part del seu nucli més proper a l'exili: Jami Matamala i Josep Lluís Alay. Crits de president –fets per manifestants–, corredisses –de la premsa– i alguna caiguda d'uns i altres per ser els primers a tenir la primera imatge van ser la rebuda de l'expresident per entrar a l'Eurocambra. Ja no feia tant de fred.

Des de Bèlgica fins a l'Eurocambra en cotxe: l'arribada de Puigdemont a Estrasburg

L'arribada no va agafar desprevinguda la comitiva catalana que, encapçalada pel president de la Generalitat, part del Govern i el president del Parlament, Roger Torrent, ja els esperaven al pati interior del Parlament Europeu per escenificar l'arribada del Procés a Europa. De fet, la foto va exemplificar la unitat de l'independentisme en la lluita contra la repressió, ja que el primer missatge de JxCat va ser mostrar el cartell de "Free Junqueras". “Si l’Oriol no és aquí és perquè l’estat espanyol no respecta les regles del joc”, va dir Puigdemont en una declaració en català, anglès, castellà i francès.

El migdia, però –el ple començava a les cinc–, els republicans van anar per la seva banda i els representants de JxCat i la CUP van dinar junts en un dels restaurants del Parlament Europeu.

stats