Política 11/04/2019

Desenes d'estudiants intenten bloquejar l'entrada de Cayetana Álvarez de Toledo en un acte a la UAB

S'han produït moments de tensió abans que la candidata del PP a Barcelona hagi participat en un acte amb l'entitat S'ha Acabat

Ara
4 min
Desenes d'estudiants intenten bloquejar l'entrada de Cayetana Álvarez de Toledo en un acte a la UAB

BarcelonaDesenes d'estudiants han intentat impedir l'entrada de la candidata del PP a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, en un acte de l'entitat S'ha Acabat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Abans de començar l'acte, diversos estudiants s'han concentrat davant la porta del recinte on s'ha fet l'acte i han intentat bloquejar l'entrada de la candidata popular i diversos membres del partit, com el secretari general del PP a Catalunya, Dani Serrano, o el vicesecretari d'organització, Albert Saltiveri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha hagut moments de tensió entre els estudiants i els populars quan aquests intentaven accedir al recinte on s'havia de celebrar l'acte. Un cop els dirigents del partit han aconseguit pujar les escales, s'han dirigit als estudiants amb símbols de victòria. Alguns membres del partit també han fet la salutació feixista. Aquest és el moment en què s'ha produït l'entrada de la candidata popular i que ha recollit la periodista d''El Periódico' Júlia Regué:

Finalment, ha intervingut la unitat ARRO dels Mossos d’Esquadra, que ha obligat els estudiants antifeixistes a fer marxa enrere amb empentes i alguns cops de porra. Després dels incidents, Álvarez de Toledo ha fet un tuit on ha qualificat els estudiants de "'niñatos' totalitaris". "No cedirem ni un sol mil·límetre en defensa de la llibertat", ha avisat.

En declaracions als mitjans de comunicació, la candidata popular ha tornat a adjectivar els estudiants que han protagonitzat aquesta acció: "És un espectacle dantesc de nens totalitaris, 'pijos', reaccionaris, subvencionats i consentits que volen que la universitat pública es converteixi en un lloc al servei del projecte nacionalista totalitari". Álvarez de Toledo ha convidat els estudiants a anar a la "biblioteca a llegir i pensar". La candidata popular no ha admès preguntes dels periodistes que no estiguessin relacionades amb aquesta qüestió.

Per la seva banda, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha fet una sèrie de tuits en què ha denunciat que el rectorat de la UAB hagi permès "un acte que comptava amb la presència de candidats masclistes i vinculats al feixisme". En aquest sentit, el sindicat també ha criticat que el rectorat hagi permès l'entrada dels Mossos d'Esquadra al recinte de la universitat i ha denunciat les càrregues que la policia ha fet contra els estudiants.

La UAB lamenta la tensió i l'intent d'impedir l'acte

Des de l’equip de govern de la universitat, la UAB ha lamentat els incidents que han tingut lloc al campus. A través d’un comunicat, ha reiterat "una vegada més" que la universitat hauria de ser "un exemple en l’exercici de la llibertat d’expressió i on totes les idees i reivindicacions han de tenir cabuda". Han matisat, però, que aquesta llibertat ha d’anar també lligada a un "respecte envers tots els membres de la comunitat i els béns públics".

Per aquest motiu, la direcció de la universitat ha rebutjat la "situació de tensió" d’aquest dijous i l’intent dels estudiants d’impedir la realització de l’acte. D’altra banda, en el mateix comunicat ha lamentat la "instrumentalització ideològica que es fa del campus universitari, que invisibilitza l’activitat acadèmica i investigadora que es du a terme diàriament".

PSOE, PP i Cs rebutgen el boicot

També diferents formacions polítiques han volgut expressar el rebuig cap als incidents d’avui. Ha estat el cas del PSOE, el PP i Ciutadans que han reaccionat immediatament condemnant la "intolerància i les actituds contra les llibertats".

El líder dels populars, Pablo Casado ha qualificat el boicot d’"inadmissible" i de "kale borroka" a través del seu compte de Twiter i, posteriorment, en un acte a València amb diferents empresaris on a acusat a les institucions catalanes "d’encoratjar escraches". Per aquest motiu, Casado s’ha reafirmat en la idea que els populars no poden "estar sotmesos a aquest apartheid" per raons ideològiques i ha condemnat les "actituds totalitàries" dels joves.

"Ja haurien d’estar oblidades en una democràcia consolidada", ha declarat. Segons el líder dels populars, en tota aquesta situació de "violència, d'agressió i d'intimidació", les organitzacions juvenils no són les úniques responsables, tot i que són les que passen a l’acció, "sinó també els poders públics que aclamen aquesta violència". A més a més, ha assenyalat a Pedro Sánchez com el responsable de no "fer res per parar aquesta espiral d'odi xenòfoba i totalitària".

També des del PSOE han volgut mostrar el seu rebuig "absolut" cap a "la intolerància" que ha volgut impedir aquest acte i ha recordat a través de Twitter que "la democràcia és sempre respecte i és sempre llibertat". La número u del PSC per Barcelona a les eleccions generals del 28 d'abril, Meritxell Batet, també ha condemnat el boicot. "La intolerància no ha de tenir cabuda, tot el món té dret a exposar les seves propostes allà on consideri", ha expressat en un tuit.

Finalment, la candidata de Ciutadans per Barcelona, Inés Arrimadas, ha remarcat al seu compte de Twitter que "les esgarrifoses imatges" són "intolerables en una democràcia del s.XXI" i ha criticat l’actuació dels "comandos feixistes separatistes" de la Universitat, que han boicotejat l'acte "increpant i insultant els constitucionalistes".

stats