Política 11/10/2018

Reñé, investigat per corrupció, dimiteix com a president de la Diputació de Lleida

Retreu als diputats del PDECat la seva "deslleialtat" i als mitjans "l'operació d'escarni descarat"

Gerard Martínez
3 min
Joan Reñé sortint del Palau de la Diputació de Lleida acompanyat d'agents de la policia

LleidaCompletament sol, en una sala plena de periodistes però buida de diputats del PDECat, Joan Reñé ha comparegut públicament per anunciar la seva renúncia com a president de la Diputació de Lleida. S'entén, doncs, que Reñé hagi atacat amb virulència els seus companys de partit a l'hora de justificar la seva dimissió. "M'ha fet mal que no m'hagin tingut confiança, com jo sí l'he tingut en molts d'ells, i ho considero una clara deslleialtat a la meva persona", ha afirmat l'expresident, que lamentava d'aquesta manera que la majoria de diputats del PDECat li haguessin transmès al llarg de les últimes hores que creien que havia d'abandonar la presidència de la corporació. Reñé encara ha tingut paraules menys amables per a la premsa i ha criticat "l'operació d'escarni mediàtic descarat" a la qual va ser sotmès durant la seva detenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, doncs, Reñé plega, però assegura que ho fa "per respecte a la institució" tot i no haver sigut encausat judicialment, tal com s'ha encarregat de recordar durant una compareixença on ha reiterat la seva innocència en el marc d'una investigació per presumpta corrupció i enriquiment personal. I sí, Reñé plega, però no plega del tot, i és que l'actual president del PDECat a la demarcació de Lleida, càrrec al qual no renuncia de moment, ha remarcat que seguirà com a diputat a la corporació provincial. Així mateix, en deu dies haurà de convocar un ple que accepti la seva dimissió amb l'objectiu de fixar una altra data per escollir el nou president de la Diputació.

Fonts consultades per l'ARA apunten que Rosa Maria Perelló, vicepresidenta primera de la corporació i alcaldessa de Tàrrega, serà l'encarregada d'ocupar el càrrec, però tampoc no es descarten d'altres noms, com ara el de Jordi Latorre, alcalde de Torrefarrera, o el de la portaveu del PDECat a la Diputació, Rosa Pujol, malgrat que haver-se erigit com una de les poques defensores de Reñé en el si de la formació li restaria punts.

Carta de comiat

"Amics i amigues, demà presentaré la renúncia a la presidència de la Diputació"; d'aquesta manera s'acomiadava ahir al vespre Joan Reñé, tal com ha avançat Europa Press i ha confirmat l'ARA, en una missatge a la militància en què, a més, insistia en la seva innocència assegurant que la causa contra ell s'ha construït mitjançant "calúmnies que formen part d'una trama molt precisa", en una clara referència a la "campanya d'atac contra el procés sobiranista" darrere de la qual s'escudava ara fa uns dies.

A la carta Reñé ja disparava contra els membres del seu partit en demanar "temps i confiança", "la que alguns m'han negat", afegia, durant una setmana "injustament molt dura". I és que dos diputats del PDECat han explicat a l'ARA que dilluns diversos companys del grup provincial van exigir a Reñé la dimissió en una tensa reunió de la formació, que es va negar a fer pinya amb el president.

Investigat per corrupció

Així, doncs, una setmana després de ser detingut pels Mossos d'Esquadra en el marc d'una operació contra la corrupció que se saldava amb 24 detinguts dels partits judicials de Lleida, Solsona i Balaguer i 6 escorcolls, entre els quals a l'empresa M y J Gruas i a l'enginyeria Inalba de Mollerussa, Reñé renuncia a continuar encapçalant el govern provincial, que presidia des del 2011. D'una banda, el jutjat d'instrucció número 1 de Lleida investiga si Reñé i la seva número dos podrien haver cobrat comissions de fins a 11.000 euros per al seu lucre personal i, de l'altra, les donacions dels empresaris a CatDem per al finançament de CDC i Unió.

Segons la Fiscalia de Lleida, els fets objecte d'investigació podrien ser constitutius de diversos delictes contra l'administració pública, "especialment de suborns a funcionaris i frau en matèria de contractació, així com de blanqueig de capitals". Tot plegat es remunta a una denúncia anònima del 2014 sobre suposades comissions a canvi de l'adjudicació d'un contracte per explotar sis plantes depuradores al Pla d'Urgell. La carta contenia una acta d'una reunió de l'empresa M y J Gruas en què els accionistes es culpaven els uns als altres d'haver pagat comissions a Reñé quan era president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell.

Moció de censura

De totes maneres, ERC havia anunciat ja una moció de censura contra Reñé si no dimitia abans del ple de la setmana vinent, a la qual s'havien sumat el PSC, soci de govern del PDECat a la Diputació, i la CUP. També ho estaven meditant tant Ciutadans com Partit Popular.

En aquest sentit, el regidor de la Crida per Lleida i líder de la CUP a Ponent ha parafrasejat el que David Fernàndez va dir a Rodrigo Rato en una comissió al Parlament a través d'un tuit publicat aquest matí: "Hasta pronto, 'sheriff', nos vemos en el infierno".

stats