DRET A DECIDIR
Política 10/12/2012

ICV recorda a CiU i ERC que el dret a decidir "no és una moneda de canvi per formar Govern"

Dolors Camats explica que no cediran diputats a la CUP perquè tingui grup propi perquè aquests no ho volen i perquè el reglament no ho permet

Acn
2 min
La portaveu d'ICV, Dolors Camats, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. / ACN

BarcelonaLa portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha recordat a CiU i ERC que el dret a decidir "no és una moneda de canvi per formar Govern". En el moment en què s'intensifiquen les negociacions entre les dues forces nacionalistes, Camats ha volgut posar de manifest que el dret a decidir "se l'ha guanyat el poble de Catalunya" i que ha de ser un procés consensuat. "Quan sentim a parlar de dates secretes i negociacions encobertes, la sensació que ens dóna és que no han entès res", ha declarat la portaveu dels ecosocialistes després de la reunió de la direcció d'ICV. Camats ha proposat a tots els partits promoure un acord nacional entre les forces polítiques i la societat civil per pactar calendari, mètode i pregunta de la consulta. "El dret a decidir se l'ha guanyat el poble de Catalunya a base d'insistir-hi i, sobretot, en unes eleccions". Amb aquesta afirmació, Dolors Camats ha volgut evidenciar que el procés cap a la consulta ha de ser consensuat entre els partits i la societat civil. Segons ha dit la portaveu d'ICV, els comicis de fa dues setmanes van deixar clar que el camí cap al dret a decidir "o és transversal o no podrem fer-lo" i ha afegit que la unitat serà necessària per legitimar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, i davant els rumors que han corregut durant els últims dies sobre les negociacions entre CiU i ERC per garantir l'estabilitat parlamentària en la propera legislatura, Camats ha recordat als dos partits que el dret a decidir "no és una moneda de canvi per formar Govern". No es pot escenificar, ha insistit, que la celebració de la consulta és "a canvi d'uns pressupostos, una investidura o un president".

La dirigent dels ecosocialistes ha afirmat que ni CiU ni ERC poden utilitzar el dret a decidir d'aquesta manera. Si ho fan, ha declarat, "és que no han entès res". Segons ha dit, la consulta s'ha de celebrar en aquesta legislatura perquè els diputats que són favorables tenen majoria al Parlament després de les eleccions catalanes. Amb tot, Camats ha proposat a tots els partits que promoguin un acord nacional entre les forces polítiques i la societat catalana per pactar el calendari, el mètode i la pregunta de la consulta. En definitiva, ha dit, consensuar el procés perquè sigui "deliberatiu i obert".

No cediran diputats

La portaveu dels ecosocialistes ha reconegut tenir constància de la petició feta des dels seus socis de coalició, EUiA, perquè el grup parlamentari cedeixi diputats a la CUP i aquesta formació pugui assolir el grup mixt. Camats, però, ha descartat fer-ho per dos motius. El primer és que el reglament del Parlament no ho permet, ja que, segons ha explicat, quan un diputat marxa d'un grup no pot tornar-hi sinó que ho ha de fer al grup mixt. A més, ha assegurat que han parlat amb els representants de la CUP i els han traslladat que no volen que facin aquest gest.

stats