CANVI DE CICLE
Política 16/12/2013

Camats recorda al PSC que la pregunta deixa "marge" el federalisme

La coordinadora nacional d'ICV retreu la "sordesa" de Mariano Rajoy amb la consulta i apel·la a l'editorial del 'Financial Times'

Acn
3 min

BarcelonaLa dirigent d'ICV Dolors Camats ha carregat aquest dilluns contra el president espanyol, Mariano Rajoy, per la "sordesa" demostrada amb l'anunci de la data de consulta. L'ecosocialista ha retret a Rajoy el comportament polític aprofitant que el 'Financial Times' ha reclamat una "solució negociada" per a Catalunya. Igualment, ha insistit en demanar també un canvi a la direcció del PSC per "incorporar-se" a l'acord sobre la pregunta, la data i la via per reclamar la consulta. Segons Camats, s'han d'adonar que la pregunta pactada deixa "marge" el federalisme del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Camats ha interpretat que l'editorial del 'Financial Times' és un aval a la consulta com una "solució" per al conflicte entre Catalunya i Espanya, ja que deixa espai per a l'acord que reclama el diari. "Es diu que la pregunta permet aquesta lectura des de l'independentisme i també des del federalisme, i, per tant, obre els marges per a l'acord. Hi ha marge per seure i parlar i per a l'acord", ha assegurat l'ecosocialista, preguntada en roda de premsa per l'escrit del 'Financial Times'.

Aquesta reacció de la premsa estrangera a l'acord sobre la pregunta de la consulta, però, ha donat peu a Dolors Camats per criticar la diferència entre el que reclama l'editorial i l'actitud de Mariano Rajoy. "Sembla mentida, però la sordesa del govern espanyol ha fet que fins ara no hagi arribat a aquestes reflexions que sembla que sí que veuen des de fora", ha sentenciat la coordinadora nacional d'ICV.

D'altra banda, aquest mateix esperit "aglutinador" que atribueix a la pregunta ha servit a Camats per insistir al PSC que se sumi a l'acord. "No ens cansarem, perquè és la nostra responsabilitat, d'apel·lar que la direcció actual del PSC entengui que l'acord és un bon acord i que inclou una lectura federalista", ha explicat l'ecosocialista, que ha recordat igualment als socialistes que aquesta mateixa interpretació la fa "part de les seves bases i del seu entorn". "Sabem que hi ha molta gent del PSC que se sent inclosa en la pregunta", ha dit Camats, tot recordant que la feina "aglutinadora entre independentistes i federalistes" l'ha estat fent Iniciativa perquè el PSC "hi ha renunciat".

ICV obre les portes davant la crisi del PSC

Davant la reacció, de moment hostil, de la cúpula del PSC amb els corrents interns que reclamen sumar-se a l'acord de la pregunta, Camats no ha volgut més que dir que són "qüestions internes que hauran de resoldre al PSC". Tot i afirmar que "les portes d'ICV sempre estan obertes a tothom", no ha volgut fer una crida explícita als crítics socialistes perquè s'acostin a Iniciativa.

El que sí que ha criticat durament Camats és l'argument –llançat també des del PSC– que ha volgut lligar el suport d'ICV a la pregunta amb què els seus socis en l'acord siguin els avaladors dels pressuposts del 2014, CiU i ERC. "Si algú pot fer un sil·logisme dient que per entrar en l'acord sobre la consulta donem suport als pressupostos, o no coneix res o menteix. No hi ha cap argument que pugui sustentar que ICV dóna suport ni indirectament als pressupostos. Qui pretengui acusar-nos d'això, haurà de buscar arguments més creïbles perquè aquest no s'aguanta per enlloc", ha sentenciat la dirigent ecosocialista, tot arremetent contra el PSC en afirmar que "si altres han volgut pactar amb el PSOE abans que amb el país, és cosa seva".

El referèndum intern, quan es convoqui la consulta

D'altra banda, Dolors Camats ha explicat que el referèndum intern que ICV té previst celebrar per decidir quin posicionament té el partit de cara a les possibles respostes a la pregunta que es va acordar la setmana passada, no se celebrarà encara. "El farem així que es convoqui la consulta formalment", ha dit, amb la qual cosa confirma un ajornament fins que no hi hagi una convocatòria oficial i segura.

Per acabar, i davant la possible aprovació de la reforma de la llei de l'avortament per part del govern espanyol divendres que ve, ICV ja ha volgut aprofitar per convocar la mobilització en contra d'aquesta modificació. En aquest sentit, Camats ha cridat a concentrar-se, juntament amb els moviments feministes, davant la delegació del govern espanyol a Catalunya el mateix divendres a les 19.00 hores. "Hem de dir que no hi ha marxa enrere. La contrareforma és un atac directe a la regulació actual i als drets de les dones a decidir sobre el seu cos. Està pensada més per satisfer la part de l'electorat del PP, incòmode amb política econòmica del govern, que amb l'interés general", ha conclòs Camats.

stats