Política 27/11/2016

Domènech vol crear una comissió al Congrés per debatre el referèndum

El PDECat va fer una proposta similar en la campanya del 26-J

Ara
2 min
Domènech vol crear una comissió al Congrés per debatre el referèndum

BarcelonaLa idea de crear una comissió al Congrés per debatre la qüestió catalana plana fa temps sobre alguns partits. L'últim de formular-la ha estat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que proposarà a la cambra que es pugui debatre sobre el dret a decidir i la celebració d'un referèndum a Catalunya en un òrgan específic emmarcat en la comissió constitucional del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ja és hora que es debati al Congrés, que es creï un espai de reconeixement que hi ha una qüestió catalana que s'ha de tancar", ha explicat en una entrevista a Europa Press, i ha lamentat que hi hagi partits que vulguin esquivar l'assumpte, com si no existís. Per a Domènech, la comissió no ha d'estar circumscrita exclusivament al referèndum, sinó que cada formació pot plantejar les propostes que vulgui per a Catalunya, "ja siguin d'estratègies judicials, de finançament o del que cada partit consideri [oportú]".

La proposta, ha recordat el mateix Domènech, no és nova: el portaveu del PDECat, Francesc Homs, va proposar a la campanya del 26-J crear "una comissió de treball sobre la qüestió catalana que serveixi per fer un diagnòstic i articular la possibilitat de votar". El 2014 el PSOE i el PSC també van plantejar una iniciativa similar, encara que sense proposar el debat del referèndum.

Explicacions de Santamaría

El debat català es viurà al Congrés aquesta setmana. Dimecres, el PSC i el PDECat preguntaran a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, quins plans té per a Catalunya. La socialista Meritxell Batet l'hi farà a la comissió de control, mentre que Francesc Homs farà una interpel·lació. Aquest format parlamentari suposa que al desembre es votarà una moció sobre Catalunya a la cambra. Dijous, Santamaría anirà a la comissió constitucional del Congrés, on també donarà detalls sobre com pensa afrontar les relacions amb Catalunya.

stats