Política 20/07/2015

ERC avisa Catalunya Sí que es Pot: "Només hi haurà procés constituent si exercim la independència"

Els republicans demanen que la llista unitària independentista tingui "la màxima representativitat" i es mostren "disposats a treballar amb tothom" després del 27-S

Laia Vicens
2 min
El nou portaveu d'ERC, Sergi Sabrià / ERC

Barcelona"Només hi haurà procés constituent si exercim la independència". És l'avís que el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha llançat a la candidatura de confluència entre ICV-EUiA i Podem de cara al 27-S. Els republicans valoren "positivament" el fet que la coalició aposti per un procés constituent a Catalunya, però ha advertit que això només passarà si es produeix un "trencament" amb l'estat espanyol. "El que no es pot pensar és que un procés constituent a Catalunya es pugui fer d'acord amb l'Estat", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha demanat que la llista unitària que impulsen les entitats, CDC i ERC (i que es presentarà aquesta tarda) tingui "la màxima representativitat" el 27-S. Després, ha dit Sabrià, ERC estarà "disposada a treballar amb tothom pel procés constituent". Després del 27-S també serà el moment per parlar si cal repetir l'experiència de la llista unitària amb CDC al Congrés dels Diputats.

Independència, justícia social i regeneració democràtica

Segons ha dit Sabrià, en la presentació de l'acord d'aquesta tarda no es presentarà un programa electoral concret –"No tindrem tots els detalls", ha dit–, sinó una declaració d'intencions amb dos eixos fonamentals a banda de la independència: garantir la justícia social i assegurar la regeneració democràtica. "Hi ha el convenciment que només ho podrem assolir amb la independència", ha dit. "Són els punts que són la base de l'acord", ha explicat Sabrià, que ha dit que els partits continuaran donant cos al programa en les properes setmanes.

Encara sobre l'acord que es presentarà aquesta tarda, Sabrià ha dit que es podrien donar més detalls de noms que farciran la llista que encapçalarà Raül Romeva. Així, ha dit que ERC estaria "orgullosa" que l'exentrenador del Barça Pep Guardiola anés a la llista, però ha dit que "no es pot confirmar" encara. També ha citat el president de Súmate, Eduardo Reyes, o el cantautor Lluís Llach, per fer una llista "com més oberta millor" i que "representi molt bé el país".

I si es tracta de sumar a la llista unitària, ERC ha insistit que estaria "encantada" que la CUP s'hi afegís. Els republicans tenen encara "la porta oberta" per si els cupaires volen sumar-se a la candidatura de CDC i les entitats. "Encara ens faria més forts", ha afirmat Sabrià.

Validar l'acord amb CDC al territori

ERC acabarà aquesta setmana una ronda d'assemblees i executives comarcals per revalidar l'acord amb CDC i les entitats per la llista unitària al territori. Després d'haver defensat que la millor manera per concórrer al 27-S eren tres llistes per separat, Sabrià ha dit que "la rebuda [de l'acord] és enormement positiva" a les seccions comarcals. ERC celebra aquest cap de setmana el seu congrés, que servirà per revalidar Oriol Junqueras de president.

stats