Política 22/02/2016

ERC avança el seu 'no' a la investidura de Pedro Sánchez

Republicans i convergents no facilitaran la investidura del candidat socialista si no es compromet amb el referèndum d'autodeterminació. El portaveu republicà replica Fernández Díaz que "l'amistat més perillosa no és Otegi, sinó Rato, i s'hi reuneix al despatx".

M. Colomer
2 min
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. BEGOÑA FUENTES /ACN

BarcelonaNi abstenció ni absència de l'hemicicle en el moment de la votació. Esquerra i Democràcia i Llibertat tenen previst votar la setmana que ve en contra de la investidura de Pedro Sánchez si no canvien molt les coses i Podem arrenca del candidat socialista el compromís amb un referèndum d'autodeterminació. Així ho ha avançat aquest dilluns el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, que ha admès que no tenen "esperances especials" que de la reunió multilateral que mantindran aquest dilluns el PSOE, Podem, IU i Compromís, en surti cap compromís de respecte al full de ruta sobiranista del Govern emanat de les urnes el 27-S. Sense com a mínim les abstencions d'ERC i DL, la investidura de Sánchez és numèricament impossible, després dels vetos creuats entre Podem i C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup d'ERC al Congrés es reuneix també aquest dimarts amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a qui d'entrada ja avisaran que no confien que se'n surtin amb el referèndum català: "Hem intentat fins a 18 vegades fer un referèndum. Els direm que si ells són capaços d'aconseguir-lo, xapó, però que Catalunya ja ha triat i tenim un camí que continuarem fent".

Otegi i les "amistats perilloses"

Rèplica dels republicans al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que havia advertit el diputat Joan Tardà i l'exdiputat David Fernàndez sobre les "amistats perilloses", en referència a la visita a Arnaldo Otegi a la presó de Logroño. "L'amistat més perillosa no és Otegi, és Rodrigo Rato, amb qui el ministre es reuneix al seu despatx", li ha etzibat Sabrià.

"El que van fer David Fernàndez i Joan Tardà és anar a veure una persona que va obrir el debat de la reconciliació i sobre el final de la violència", ha defensat Sabrià a una setmana de la posada en llibertat del líder de l'esquerra abertzale. I a Fernández Díaz li ha recomanat "que es dediqui a fer de ministre", a respectar la separació de poders i a "fer net" al seu partit, el PP, després del seguit de casos de corrupció que han esclatat les últimes setmanes.

stats