Política 12/05/2018

ERC assegura que formar Govern serà el primer pas cap a una República que trigarà a arribar més del que esperaven

Sabrià ofereix diàleg a l'Estat tot i assumir que seguirà optant per la repressió

Aleix Moldes
2 min

BarcelonaDes del 21-D l'obsessió d'ERC ha sigut formar Govern. Acabar amb el 155 i recuperar les institucions és, segons ells, la millor manera d'avançar cap a una República que no van aconseguir materialitzar el mes d'octubre passat i que reconeixen que trigarà a arribar més del que havien previst. Aquest dissabte, el president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha agraït a Quim Torra "la valentia i el coratge" de posar-se al capdavant del projecte i assumir que era necessari formar Govern. "És obvi que no són les institucions que voldríem, ni les que es mereixen els catalans, però és igual de cert que necessitem fer Govern per fer la República", ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Recordant els presos polítics i els exiliats –i a la situació "arbitrària i perversa" generada des del 21-D–, Sabrià ha insistit que no es rendiran fins a aconseguir que tornin a ser lliures. Una missió compatible amb "fer República" a través de les institucions. "Ara sabem que trigarem més del que teníem previst, però cap altre escenari era possible", ha reconegut el president del grup parlamentari. Ha subratllat la importància de tenir "un Govern efectiu i molt fort" per resistir els embats d'un Estat al qual ha tornat a oferir diàleg, tot i assumir que "la repressió no cessarà".

"Recuperar el Govern és el primer pas, però no l'únic. Hem de liderar un front democràtic de defensa dels drets civils", ha remarcat, tot fixant la mirada en la bancada dels comuns. "La transversalitat avui no és un luxe sinó una necessitat", els ha adreçat. De fet, el cercle "virtuós" que defensen els republicans passa per un front comú entre "les institucions, la societat i els ajuntaments" per defensar la democràcia i els drets fonamentals. "L’Estat és el pitjor enemic de l’Estat, i atacant els drets fonamentals està acabant amb el seu crèdit i creant les condicions per aconseguir la llibertat definitiva", ha apuntat Sabrià.

Per eixamplar la base de l'independentisme, ERC dona suport al "gran diàleg de país amb vocació constituent", que volen que serveixi per establir complicitats i escoltar "tothom". Les polítiques socials que ha de prioritzar el Govern és un altre dels objectius, així com el front internacional: "Imprescindible per difondre la causa catalana i, sobretot, per guanyar el front judicial". "Cal seguir treballant per denunciar arreu la judicialització de la política, la politització de la justícia i la repressió de l'Estat", ha conclòs.

Torra: "L'independentisme és el motor de canvi, també a Espanya"

En el seu torn de rèplica, el diputat de JxCat, Quim Torra, ha agraït les paraules del company d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, i s'ha sumat a la crida dels repulicans d'aconseguir una mediació internacional. "Només a través del diàleg podrem aconseguir la mediació", ha reconegut.

Així, Torra ha emplaçat el poble espanyol a impulsar un "procés de canvi" ja que, ha asseverat, "l'independentisme és el motor de canvi també a Espanya". Per això ha agraït la proposta del president del Parlament d'impulsar el front antirepressiu en el que, considera "podem ser-hi presents molts" i, fins i tot, ha animat els membres de la bancada socialist a sumar-s'hi. "Aquí és on, em sembla, hi ha el màxim dolor de la societat catalana"

stats