Política 03/02/2020

Felip VI alerta el Congrés: "Espanya no pot ser la d'uns contra altres"

Batet censura la plantada al rei dels partits independentistes en l'acte d'inici de la legislatura

Mariona Ferrer I Fornells / Laia Forès
3 min
El Congrés aplaudeix Felip VI durant el acte d'obertura de la legislatura

MadridFelip VI ha trepitjat aquest dilluns el Congrés per donar el tret de sortida a la legislatura espanyola amb un objectiu molt clar: fer una crida a evitar la confrontació davant d'un escenari polític totalment polaritzat. "Espanya no pot ser la d'uns contra altres; Espanya ha de ser de tots i per a tots", ha dit exigint diàleg per arribar a acords, però sempre dins de la Constitució. Amb un discurs molt mesurat, lluny del de després de l'1-O, el monarca ha enviat així un avís velat tant a l'independentisme –que l'ha plantat durant la cerimònia– com a l'extrema dreta de Vox i el seguidisme del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera que en el discurs de Nadal, quan Pedro Sánchez ja havia anunciat el govern de coalició amb Unides Podem i mirava a Esquerra per governar, el rei ha assenyalat que aquesta ha de ser la legislatura del "diàleg", però ha recordat que ell és un "rei constitucional". De fet, ha donat les gràcies als partits que van anar a la ronda de consultes per a la investidura –una manera de censurar els que no van fer-ho i que avui no eren a l'hemicicle–, i ha demanat als diputats i senadors que treballin "pels interessos generals d'Espanya i el bé comú de tots els espanyols, des del respecte als valors constitucionals que defineixen i fonamenten" la democràcia.

Unes paraules que el PP ha interpretat com un toc d'atenció a la taula de diàleg pactada entre el PSOE i ERC i que s'hauria de posar en marxa després de la reunió de dijous entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra. "La sobirania del poble espanyol no pot ser sotmesa per cap mesa política", ha advertit el líder dels populars, Pablo Casado. En canvi, la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, ha fet una crida a evitar "l'apropiació excloent" de la Corona.

'No tenim rei'

El monarca ha parlat davant de l'hemicicle més republicà de la democràcia. A la quarta fila, darrere del govern espanyol, els diputats d'Unides Podem han deixat uns escons buits per recordar el gairebé mig centenar de diputats i senadors de formacions independentistes que han plantat el monarca. Representants d'ERC, Junts per Catalunya, EH Bildu, la CUP i el BNG han llegit un manifest conjunt una hora abans que arribés Felip VI a les Corts titulat No tenim rei. "No ens representa. La monarquia és l'hereva del franquisme", ha dit el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián.

Davant de la resposta de l'independentisme, el rei ha defensat la seva legitimitat. Ha insistit que la solemne sessió d'inici de la legislatura suposa "la trobada entre els representants del poble espanyol i el cap d'estat, que, d'acord amb la nostra Constitució, és el símbol de la seva unitat i permanència". Batet, la primera en parlar en l'acte després del so de l'himne espanyol, també ha sortit en defensa de la monarquia i, en un discurs ple d'al·lusions velades a Vox, ha defensat que "la democràcia no és ni pot ser exclusió".

Els discursos han acabat a crits de "Visca la Constitució, visca Espanya i visca el rei!" i un ampli aplaudiment a la família reial per suplir el buit dels 49 escons de diputats i senadors independentistes catalans, bascos i gallecs. El líder d'Unides Podem i nou vicepresident segon, Pablo Iglesias, s'ha estrenat a la fila d'escons blaus reservats al govern espanyol amb un tímid aplaudiment a la corona, mentre que la majoria de diputats liles s'han abstingut d'aplaudir. Unides Podem ha fet un gir de 180 graus i el seu portaveu, Pablo Echenique, ha titllat el discurs del monarca de "valent" i "diferent". La dreta, en canvi, el considerava un avís per al govern de coalició.

stats