Eleccions 25-N
Política 01/10/2012

Com escollirà cada partit els seus candidats per al 25-N?

Primàries, congressos comarcals, decisió de l'executiva i votació dels militants al consell nacional són les diferents fórmules que faran servir

Acn
7 min
CANDIDAT DE L'APARELL  Pere Navarro, ahir, acompanyat pel cap de campanya, Daniel Fernández, i el secretari d'acció política, Antonio Balmón.

BarcelonaCatalunya és a tot just vuit setmanes de les properes eleccions al Parlament. L'avançament electoral ha agafat amb el peu canviat alguns partits, que, com el PSC, han engegat el procés per seleccionar candidats de manera accelerada. La majoria, però, compten amb un cap de cartell confirmat –tots excepte SI–, tot i que hauran de córrer per formar una llista seguint les normes que garanteixin la democràcia interna de cada formació. La configuració de les llistes haurà d'enllestir-se entre el 17 i el 22 d'octubre, i la majoria dels partits esperaran fins a darrera hora perquè la militància pugui donar el vistiplau definitiu als candidats que acudiran als comicis del 25-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CDC i UDC canvien el calendari

El proper dia 14, CDC i Unió celebraran un consell nacional conjunt per aprovar les llistes, que tindran en l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, un líder que ningú qüestiona. Abans, però, les dues formacions hauran de fer els seus processos interns per tal d'escollir els noms que nodriran les llistes de la federació nacionalista en les properes eleccions.

CDC va decidir dissabte mantenir el mateix procés de sempre però modificant el calendari per escurçar-ne els terminis. Així, des dels col·lectius territorials faran propostes de noms per anar a les llistes a les executives comarcals, que al mateix temps seran les que elevaran la proposta a les federacions territorials. Des d'aquí, es farà una primera tria i la llista de noms es passarà al comitè executiu nacional, que serà qui farà la proposta definitiva que es votarà al consell nacional conjunt de CiU.

Des d'Unió, dissabte van decidir fer més o menys el mateix i reduir els terminis mantenint el mateix procés que habitualment se segueix en la tria de candidats. Així, es manté el criteri territorial i els primers a proposar noms són els col·lectius municipals, que envien els seus candidats als organismes comarcals del partit. Posteriorment, és la intercomarcal de cada territori la que fa la proposta amb els noms que ha rebut i eleva la llista al comitè de govern d'Unió. Serà des d'aquí des d'on sortiran els noms que s'hauran d'aprovar definitivament al consell nacional d'Unió i al conjunt de CiU.

El PSC aparca les primàries obertes

Aquest diumenge 30 de setembre ha estat un moment clau per al PSC. Els socialistes han escollit el primer secretari, Pere Navarro, com a cap de llista, després de renunciar a fer-ho en unes primàries obertes com tenien previst. La urgència ha condemnat el PSC a aparcar el que hauria estat el primer procés de primàries obertes a tot l'Estat. Finalment, l'executiva del PSC ha tornat al sistema 'antic' i el consell nacional d'aquest diumenge ha servit per determinar el candidat socialista a la presidència de la Generalitat.

Tots els militants que han volgut han pogut presentar la seva candidatura, sempre que assolissin un 10% del suport dels membres del consell nacional (43 avals). Aquest percentatge d'avals necessaris ha estat reduït del 15% al 10% per "facilitar" la presentació de candidatures, tenint en compte el poc temps de què disposaven per fer-ho. A més, l'executiva del PSC ha renunciat a presentar un candidat de forma oficial.

El primer secretari del partit, Pere Navarro, ja havia anunciat que s'hi presentaria i ha tingut l'exconsellera Montserrat Tura com a única competència per ser el candidat socialista a la presidència del país. Finalment, Navarro s'encarregarà de l'elaboració de la llista definitiva, que consultarà amb els comitès federals del PSC i l'executiva.

L'executiva del PP proposarà Alícia Sánchez-Camacho

El PP ja ha posat en marxa la maquinària electoral. I ho ha fet engegant el procés de nomenament de qui ocuparà la candidatura a presidir la Generalitat. Dissabte passat, la junta directiva dels populars catalans es va reunir de forma extraordinària per fer el primer pas cap al 25 de novembre. En aquesta reunió es va proposar l'actual líder del partit, Alícia Sánchez-Camacho, com a número 1 de la llista per Barcelona. Un cop aprovada per l'executiva, la decisió s'eleva al comitè electoral de Catalunya, que lidera el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

L'última decisió, però, l'haurà de prendre el comitè electoral nacional del PP, un òrgan estatal del partit que, curiosament, està presidit per Alícia Sánchez-Camacho. Un cop escollida, la presidenta del PP de Catalunya es dedicarà a l'elaboració de les llistes electorals del partit.

ICV-EUiA aposta per unes primàries 'exprés'

La coalició que formen ICV-EUiA acabarà de tancar les llistes el proper 13 d'octubre, una setmana abans de la data límit per fer-ho. El procés comença per separat, ja que cadascuna de les formacions escull els seus candidats i, al final, acorden els números que corresponen a cadascú.

ICV va obrir aquest divendres el seu procés de primàries –obligatori per estatuts– a través del qual s'acabarà escollint el candidat a la presidència de la Generalitat. No s'esperen sorpreses un cop el líder del partit, Joan Herrera, ja ha anunciat que vol repetir com a cap de llista. En tot cas, tots els militants i també qualsevol persona independent que compti amb l'aval de 50 adherits al partit si vol pot presentar-se a Barcelona, i amb 15 avals si vol pot presentar-se a la resta de circumscripcions.

Els candidats tenen una setmana per recollir els avals, ja que les votacions entre els adherits començaran el proper 6 d'octubre i acabaran el dia 12. El procés de votació serà tant electrònic, a través de la pàgina web d'ICV (del 6 al 8), com presencial, amb el vot en urna a les diferents agrupacions locals (del 9 al 12).

Finalment, els candidats quedaran proclamats en el consell nacional del proper 13 d'octubre. Un cop proclamats, els caps de llista definiran qui compondrà les llistes electorals del partit per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya i, més tard, les posaran en comú amb els seus socis d'EUiA.

De fet, EUiA ha proposat introduir canvis rellevants en la configuració de les llistes per al 25-N. El seu coordinador general, Joan Josep Nuet, ha proposat a la CUP i a d'altres formacions polítiques extraparlamentàries d'esquerres que s'incorporin a la coalició. Les negociacions encara són incipients i sempre haurien de comptar amb el vistiplau d'ICV, que encara no s'ha definit. En tot cas, la data límit per tancar un hipotètic acord és el 12 d'octubre, últim dia per registrar una coalició davant la Junta Electoral.

Tampoc s'esperen sorpreses en els caps de llista d'EUiA. L'actual portaveu de la formació al Parlament, Jordi Miralles, i la diputada Mercè Civit es presentaran a la reelecció. Si algú altre aconsegueix l'aval del 10% dels membres del consell nacional (16) o del 15% de la militància, podrà disputar-los el cap de cartell. La militància votarà les llistes que es presentin el dia que fixi el consell nacional.

ERC pendent dels congressos comarcals

Oriol Junqueras serà, sens dubte, el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat. Serà el número 1 per Barcelona, però en la configuració de la llista hi tindran molt a dir els congressos comarcals del partit. La setmana que ve es convocaran tots els congressos comarcals, que hauran de decidir qui serà la persona (o persones) que escullen per representar-los en les llistes.

L'executiva ordenarà les llistes en funció dels noms que es proposin des de la direcció del partit i també dels que hagin seleccionat les agrupacions comarcals. Un cop feta la proposta, caldrà que la ratifiqui el consell nacional en la convocatòria del proper 13 d'octubre.

En cas d'arribar a un acord amb alguna altra força política, com ja van fer en les passades eleccions al Congrés dels Diputats, l'elaboració final de la llista s'haurà de pactar amb aquesta o aquestes formacions.

C's apurarà fins el 20 d'octubre

"Sí que hi ha temps per fer primàries". Això és el que s'assegura des de Ciutadans, que apuraran la configuració de les llistes fins al proper 20 d'octubre, només dos dies abans de la data límit per presentar-les. Hi haurà primàries tant per escollir el número 1 per Barcelona, com per decidir qui el segueix entre el número 2 i el 5 (sempre que es presenti més d'una persona a cadascun d'aquests llocs).

Aquesta setmana servirà per recollir els avals, que per al cap de llista són del 10% de la militància. Per als següents llocs de la llista (del 2 al 5), els militants que s'hi vulguin presentar no necessiten cap aval. El 20 d'octubre es farà la votació en primàries en cas que hi hagi més d'un candidat i, un cop escollit, es definirà la resta de la llista, tant a Barcelona com a la resta de demarcacions. El president de C's i candidat a les dues darreres eleccions al Parlament, Albert Rivera, ja ha anunciat que es presentarà per tornar a liderar el partit en aquests comicis.

Solidaritat convoca primàries obertes a tots els adherits

Les llistes per concórrer a les eleccions del pròxim 25 de novembre es faran a Solidaritat Catalana per la Independència mitjançant un sistema de primàries obertes a tots els adherits de les cinc formacions polítiques que formen part de la coalició. "Sempre hi ha temps i és una qüestió de voluntat política", explicava el secretari general de la formació, Uriel Bertran, en referència a les primàries. El procés de selecció no només serà del cap de llista, sinó que també es podran escollir tots i cadascun dels membres de la llista. "Estem en contra que siguin escollits per un sistema de quotes o nomenats a dit per l'executiva de torn", va afirmar.

El reglament de les primàries es va aprovar aquest diumenge al consell nacional extraordinari, i es preveu que el procés duri deu dies i culmini el dilluns 14 d'octubre, quan tots els militants de SI votaran i confeccionaran la llista amb la qual concorreran a aquestes eleccions.

Es podrà escollir un presidenciable (que requerirà 50 avals), un cap de llista per a cada una de les 4 circumscripcions (que requerirà 25 avals), i per a la resta de la llista no caldrà cap aval. Tothom es podrà presentar fins i tot amb la possibilitat de formar equips oberts fins a un màxim de 3 persones i cada adherit podrà votar un, dos o els tres membres de l'equip lliurement. Els tres diputats, Toni Strubell (Girona), Alfons López Tena (Barcelona) i Uriel Bertran (Barcelona) presentaran la seva candidatura, tot i que a llocs diferents. Tena ho farà com a candidat a la presidència de la Generalitat, Bertran per ser el cap de cartell per Barcelona i número dos de la llista de Tena, i Strubell per encapçalar la candidatura de Girona.

stats