Política 02/12/2011

Escorcollen les oficines de la Ciutat de les Arts i les Ciències pel cas Urdangarin

L'operació es fa després que el jutge interrogués dimecres tres alts càrrecs de la Generalitat Valenciana per explicar els contractes amb l'Institut Nóos, que havia presidit el duc de Palma

Efe
2 min

ValènciaLa policia judicial escorcolla aquest divendres les oficines de l'empresa pública Ciutat de les Arts i les Ciències SA (Cacsa) de València, després que tres alts càrrecs de l'administració valenciana compareguessin dimecres davant el fiscal que instrueix el cas en el qual hi ha implicat Iñaki Urdangarin, gendre del rei d'Espanya i duc de Palma, per explicar els detalls dels contractes signats entre la Generalitat i l'Institut Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

José Salinas, director del Valencia Convention Bureau, la fundació controlada per l'Ajuntament de la ciutat, Jorge Vela, director de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) entre 2005 i 2009, i José Manuel Aguilar, que va dirigir Cacsa entre 2002 i 2005, són els tres alts càrrecs que van declarar.

Fa un mes, ja es van presentar a la seu de la conselleria de Presidència i a la de la Ciutat de les Arts i les Ciències diversos agents per demanar, per ordre del jutge instructor del cas Palma Arena, informació de la relació de la Generalitat Valenciana amb l'Institut Nóos.

Els documents sol·licitats es referien a dos contractes subscrits el 2004 i 2005 per les dues entitats amb la societat que va fundar i va presidir Urdangarin, segons han indicat fonts del govern valencià a l'agència Europa Press.

Segons aquestes fonts, la informació facilitada a la policia és d'un contracte de la Cacsa del 2004 per a la celebració de l'esdeveniment València Summit i un altre subscrit el 2005 per la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat, de la conselleria de Presidència, amb l'Institut Nóos.

En el primer dels casos, el contracte de Cacsa de 2004 es va subscriure per a la celebració del València Summit, una cimera internacional sobre organització de grans esdeveniments esportius, que es va celebrar durant tres anys i per la qual es va pagar 450.000 euros per cada anualitat.

En relació amb aquest contracte, les mateixes fonts han puntualitzat que l'expedient ha estat objecte de fiscalització per la Sindicatura i el Tribunal de Comptes, que van determinar la inexistència de responsabilitat i van estimar que estava "plenament justificada" la legalitat de les actuacions que va realitzar Cacsa.

Sobre l'altre conveni, es va signar el 2005 per la llavors Societat Gestora per a la Imatge estratègica i Promocional de la Comunitat el 2005, amb una durada de dos anys, tenia l'objectiu de preparar el País Valencià per ser seu d'uns jocs europeus, que finalment no es van fer.

En aquest cas, es va pagar 382.000 euros pel treball realitzat, un 6% del total establert en el conveni.

Així mateix, les mateixes fonts del govern valencià han al·legat que aquest conveni es va dur a terme "dins de la més estricta legalitat" i prèvia justificació de la despesa per l'Institut Nóos i, segons l'informe de fiscalització de la Intervenció General, no hi havia cap irregularitat.

stats