Política 08/04/2015

"Era una cèl·lula clarament vinculada a l'Estat Islàmic"

El conseller Espadaler assegura que el grup d'11 persones detingut "volia atemptar a Catalunya"

Sílvia Barroso
2 min

Barcelona"La investigació va començar fa 13 mesos i representa un punt d'inflexió important respecte d'altres operacions fetes a Catalunya, perquè el grup desarticulat era una cèl·lula clarament vinculada a l'Estat Islàmic i molt estructurada. Captava i radicalitzava joves, n'enviava cap a Síria i l'Iraq i s'havia començat a organitzar per atemptar a Catalunya". Així de clar ha estat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, quan ha fet balanç de l'operació duta a terme pels Mossos d'Esquadra aquesta matinada al Vallès Occidental, Barcelona i l'Alt Camp, durant la qual s'han detingut 11 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i remarcar que el cas està "sota secret de sumari", Espadaler ha assegurat que aquesta "voluntat d'atemptar" del grup està "contrastada" per la investigació. Al seu costat, el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha afegit que aquesta "voluntat" es coneixia "abans dels escorcolls d'avui", de manera que l'acusació no dependrà de les proves que s'hagin trobat ara. "Estem sota secret de sumari i no podem parlar del que hem trobat en els escorcolls, que de tota manera encara no s'han acabat. Però en tot cas la imputació estava acreditada ja per les tasques d'investigació", ha dit Trapero, que també ha afirmat que no pot donar detalls de quines són les proves que tenen.

Malgrat aquesta "voluntat d'atemptar" que Interior considera provada, els responsables de la conselleria matisen que els detinguts no havien arribat al punt de tenir avançats els preparatius d'un atac concret: l'atemptat no ha arribat a ser imminent.

"Tenim jihadisme a casa nostra, ho sabem i ho hem d'assumir. Però l'altra cara de la moneda és que també tenim cossos policials capaços de detectar-ho i aturar-ho, tant els Mossos, com la Guàrdia Civil com la Policia Nacional", ha dit el conseller. "El que hauria estat greu hauria estat que haguéssim tingut aquest problema i no l'haguéssim detectat i aturat", ha afegit.

Durant la roda de premsa, feta a la seu de la conselleria d'Interior, Espadaler i Trapero tampoc han volgut concretar quins mètodes utilitzaven els detinguts per fer el reclutament de jihadistes. El comissari s'ha limitat a dir que "ni les xarxes socials ni les mesquites hi tenien un paper primordial". "Les mesquites no han estat rellevants en aquest cas", ha puntualitzat.

Segons el recompte complet, s'han detingut deu homes i una dona. Cinc dels homes són de nacionalitat espanyola i "nascuts a l'estat espanyol, de famílies que també són d'origen i nacionalitat espanyola". Quatre d'aquests homes són considerats "conversos" a la causa jihadista, i el cinquè tindria un paper de col·laborador més ideologitzat. N'hi ha un altre de paraguaià, també "convers". La resta dels detinguts són marroquins. Dels homes, n'hi ha un de menor d'edat, de 17 anys. Les edats dels arrestats van, per tant, des dels 17 fins als 45 anys. Se'ls imputen els delictes de pertinença a una organització terrorista, de captació i d'incitació al terrorisme.

stats