Política 27/01/2016

Espanya, un dels països del món on més empitjora la corrupció

Transparència Internacional situa Espanya per darrere de Qatar, Portugal i Polònia, en el pitjor resultat des que s'elabora l'índex mundial. Dinamarca i Finlàndia són els països més transparents del planeta

Cristina Mas
3 min

BarcelonaEspanya és un dels països del món que més ha empitjorat en corrupció al sector públic, segons l'ONG Transparència Internacional (TI) que aquest dimarts ha fet públic el seu informe mundial 2015: obté 58 punts sobre 100 i baixa fins a la posició 38 dels 168 països analitzats. Espanya queda darrere d'Irlanda, Qatar, els Emirats Àrabs, Bhutan, Botswana, Portugal, Polònia o Xipre: són els pitjors resultats des del 2006, quan es va començar a elaborar l'índex. TI destaca que com Líbia, el Brasil, Turquia i Austràlia, Espanya es troba entre els països que més han empitjorat en els últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'Índex de Percepció de la Corrupció del 2015 mostra clarament que aquest problema continua assolant el món. Però també ha estat un any en què la gent ha sortit al carrer contra la corrupció. A nivell global, el públic ha enviat un missatge contundent als qui són al poder: ha arribat l'hora de fer front a la gran corrupció", assegura José Ugaz, president de l'ONG.

L'índex, que agrupa els resultats de 12 informes elaborats per experts de diversos organismes regionals i internacionals, destaca que més de dos terços dels 168 països suspenen en corrupció i que sis mil milions de persones arreu del planeta viuen en estats on aquest és un problema seriós. Totes les economies emergents (BRICS) suspenen, però el problema no és només dels països pobres: el 53% dels membres del G-20 també obtenen menys de 50 punts sobre 100. És paradigmàtic el cas del Brasil, que ha viscut protestes massives per l'escàndol de Petrobras, el més greu de la història del país.

Els líders mundials en transparència són Dinamarca (91 punts) i Finlàndia (90), i –com és habitual– a l'altre extrem els percebuts com a més corruptes són Corea del Nord (8) i Somàlia (8). La nota positiva, els pocs que milloren els resultats: Grècia, el Senegal i el Regne Unit.

TI apunta que "la corrupció al sector públic és molt més que diners dels contribuents que desapareixen: institucions trencades i alts càrrecs corruptes alimenten la desigualtat i l'explotació, mantenint la riquesa en mans d'una petita elit i deixant molta gent atrapada en la pobresa".

Simona Levi, portaveu de XNet, que gestiona una bústia on la ciutadania pot denunciar casos de corrupció, explica que no comparteix la metodologia utilitzada per TI, però destaca que els resultats de l’informe evidencien “no un augment de la corrupció, sinó la presència d’una ciutadania que vigila les seves institucions, i en aquest sentit són bones notícies”.

Premsa, jutges i transparència

Encara que cap país és 100% aliè a la corrupció, els països que ocupen els primers llocs al rànquing comparteixen algunes característiques:

  • Alts nivells de llibertat de premsa
  • Accés del públic a tota la informació dels pressupostos
  • Alt nivell d'integritat dels càrrecs públics
  • Un poder judicial independent del govern i que no distingeix entre rics i pobres

Els més corruptes, en canvi, pateixen:

  • Guerres i conflictes armats
  • Governabilitat deficient
  • Institucions fràgils
  • Manca d'independència dels mitjans de comunicació

Valentina Rigamonti, coordinadora a Europa de Transparency International: "S'han fet lleis però no s'apliquen"

Què és el que més els preocupa d’Espanya?

Aquest any ha tornat a retrocedir posicions al rànquing. Des de fa anys que no parem de veure grans escàndols: el cas Bárcenas, la família reial... dimecres mateix a València. El que més ens preocupa és que el govern ha reaccionat als escàndols aprovant noves lleis, però que no s’apliquen. I això és responsabilitat del govern. I a banda d’aplicar les lleis, se n'haurien d’aprovar de noves en matèria de control de lobis i també per protegir els filtradors disposats a denunciar la corrupció.

L’informe alerta que hi ha corrupció a tot arreu.

Sí, cap país obté una puntuació de 100. També ens preocupa el que està passant a Polònia i Hongria.

Hi ha una relació entre crisi econòmica i corrupció?

Sí. I un dels temes en què més caldria treballar és en el control del sistema financer, que ha protagonitzat grans escàndols a Espanya, però també al Regne Unit o Alemanya. Si a sobre el sistema polític permet el nepotisme i no hi ha llibertat de premsa, és difícil acabar amb la corrupció.

stats