Política 22/05/2018

Artur Mas, al PNB: "Espero que facin el que van dir que farien: mentre hi hagi 155, no votar els pressupostos"

L'expresident de la Generalitat critica la posició de Rajoy davant els nomenaments dels consellers

Ara
3 min

BarcelonaEn la primera vegada que Mas atén els mitjans després de la investidura del nou president de la Generalitat, Quim Torra, l'expresident Artur Mas ha contestat a les preguntes de la directora de l'ARA, Esther Vera, i ha valorat el bloqueig dels nomenaments als consellers per part del govern espanyol. En aquest sentit, Mas ha enviat un missatge al PNB i al paper clau que tenen per permetre tramitar els comptes de Rajoy -els nacionalistes bascos van avisar que no donarien un sí als pressupostos si no s'aixecava el 155 de Catalunya-. "Espero simplement que facin el que van dir que farien: mentre hi hagi 155, no votar els pressupostos", ha defensat. "Els perilla l'aprovació dels pressupostos, potser per això ho acabaran publicant [en referència als nomenaments dels consellers]", ha pronosticat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si no t'alinies amb el que ells volen, s'ho carreguen", ha lamentat Artur Mas. L'expresident de la Generalitat s'ha mostrat escèptic sobre el fet que el govern espanyol permeti un Govern amb presos i exiliats: "No n'espero res de bo". Així, ha justificat l'estratègia de Torra de d'intentar el nomenament de consellers a la presó o a l'exili: "Això no acabarà als tribunals espanyols, sinó als europeus". Per arribar-hi, però, Mas defensa que primer el Govern s'ha de carregar "de moltes raons" i entendre que és una "batalla que des del punt de vista legal té un recorregut llarg".

Mas també ha parlat dels tuits i articles de Torra i ha demanat no jutjar-lo pel que havia publicat abans d'arribar a la presidència de la Generalitat. "Deixem que actuï", ha demanat Mas. Amb tot, ha assegurat que no està d'acord amb algunes de les publicacions que va fer Torra, però ha criticat que se l'hagi titllat de "racista, xenòfob i supremacista". En aquest sentit, ha criticat especialment que el PSOE s'hagi mostrat especialment dur amb Torra: "Pedro Sánchez hi ha dies que sembla més hooligan que Rivera".

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat la petició de la fiscalia alemanya sobre l'extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió i ha assegurat que el que és "important és el que decideixin els tribunals alemanys". En una entrevista amb la directora de l'ARA, Esther Vera, ha demanat esperar al que decideixin els jutges d'Alemanya sobre aquesta petició abans d'entrar a valorar-la. "Hem d'esperar a veure si l'accepten o no", ha dit. De moment, la justícia alemanya ha rebutjat empresonar Puigdemont com a mesura cautelar mentre els jutges decideixen sobre l'extradició.

L'estratègia que hauria de seguir el nou Govern, segons Mas

Mas ha refermat la posició que va mantenir durant la tardor de l'any passat, en què demanava no declarar la independència. En aquest sentit, Mas considera que s'ha de veure com "s'obren finestres d'oportunitat de cara al futur", en referència a les paraules de Quim Torra en una entrevista a RAC1, en què deia que s'havia de trobar un altre moment "d'oportunitat" com el de l'octubre per fer un pas endavant per construir la República.

Per l'expresident de la Generalitat, el nou Govern ha de seguir una estratègia que passi per tres eixos: ampliar la majoria independentista, "demostrar que des de Catalunya es govern molt millor que des d'Espanya" i teixir aliances exteriors. Tres camins que, assegura, comparteixen "tots els membres del Govern", tan PDECat, JxCat i ERC.

Sobre el congrés que el PDECat prepara pel mes de juliol, en què el sector crític que s'ha aixecat per canviar la direcció que encapçala Marta Pascal, l'expresident assegura que l'actual coordinadora general encara "té tot el dret a seguir defensant les seves posicions". Amb tot, Mas assegura que el gran repte que té el partit és la confluència entre el partit demòcrata i JxCat de manera que "creïn el partit que Catalunya necessita i que agafi la millor tradició de la millor Convergència".

"Ciutadans és qui crea destrucció i discòrdia"

Artur Mas també ha criticat la posició que tenen els principals dirigents espanyols amb Catalunya i ha criticat, especialment, Ciutadans. "Avui són el principal element provocador de destrucció i discòrdia a Catalunya, ells diuen que ho és el sobiranisme, però no és veritat, perquè el sobiranisme és dialogant, pacífic, tolerant, dialogant i constructiu, i ells no", ha etzibat l'expresident de la Generalitat.

Davant les reiterades acusacions del partit taronja a l'independentisme de "fracturar la societat catalana", Mas ha assegurat que és a la formació d'Albert Rivera a qui li interessa que "Catalunya es fracturi, perquè sigui més dèbil". Malgrat tot, l'expresident de la Generalitat ha admès que el país està "dividit, però no fracturat" i ha demanat al nou Govern de la Generalitat que no ajudi a alimentar les tesis de Ciutadans.

stats